Vransko jezero je odmorište pticama selicama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ptice_vrana
Sebastian GOVORČIN
Park prirode Vransko jezero broji 249 vrsta ptica

Ovoga vikenda se širom Europe provodi akcija Europsko prebrojavanje ptica 2009. Tom prigodom Hrvatsko društvo za zaštitu ptica poziva sve zainteresirane da ta dva dana uživaju u ljepoti divljih ptica u prirodi. Različite udruge će diljem starog kontinenta iskoristiti prigodu i uporabe ove dane koji su izuzetno pogodni za susret sa svijetom ptica selica.

Navedeni dani koriste se za promatranje zato jer nisu sve vrste ptica selica odletjele na jug, a sa sjevera Europe već stižu neke ptice zimovalice pa je to prigoda u kojoj se može primijetiti više ptičjih vrsta nego što je to uobičajeno.

- Pticama selicama za preživljavanje su neophodna područja za gniježđenje na sjeveru, sigurna mjesta za zaustavljanje, odmor i prehranu tijelom seobe, kao i pogodna zimovališna staništa. Zato je, želimo li očuvati ta mjesta, neophodna široka međunarodna suradnja ljubitelja prirode u promatranju, skupljanju podataka i njihovoj razmjeni sa znanstvenim i zaštitarskim udrugama, ističe dopredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Darko Podravec, koji ujedno moli sve zainteresirane koji bi se željeli uključiti u ovu akciju da se jave koordinaciji na mail adresu: tibor.kopacki.rit@gmail.com ili telefon 095/9098-753. Tako se zainteresirani mogu koordinirati s ostalim sudionicima ovog projekta i pridružiti se iskusnim promatračima HDZPP-a koji su raspoređeni diljem Hrvatske.

Na zadarskom području akcija prebrojavanja ptica obavljat će se na Vranskom jezeru gdje se nalazi ornitološki rezervat koji kao odmorište i hranilište ptica selica predstavlja jedno od važnih mjesta, budući da ga koriste ptice iz cijele srednje, sjeverne i istočne Europe.

Biologinja Maja Ćuze, stručna suradnica PP Vransko jezero pokazala nam je sustav rada u praćenju i označavanju ptica koje se hvataju u mreže, prstenju i ponovno puštaju, a o svemu se vodi iscrpna i precizna ornitološka dokumentacija. Već nekoliko mjeseci tamo borave ornitolozi koji pomno prate sva ptičja kretanja na ovom području.

- Ovdje se ptice selice odmore, skupe malo energije jer imaju ovdje puno hrane i onda idu dalje, uglavnom prema Africi, kaže nam ornitolog Ognjen Vukadinović. Njegov kolega Paolo Corva zabavljen je označavanjem i evidentiranjem ptica uhvaćenih u mrežu tog jutra. Premda je, kako nam je kazao Drago Gatolin, ove godine nešto manje ptica nego prethodne, to je uobičajena i redovita pojava jer taj broj stalno varira.

Tijekom selidbi jezero posjećuju bjelobrada, bjelokrila i crna čigra, ćurlini, čaplje, patke i blistavi ibisi, zatim smeđoglavi i crnoglavi batić, a katkad i limunasta pastirica. Nakon odmora i ishrane na Vranskom jezeru, ptice dalje lete u tri smjera. Prekojadranski smjer selidbe koriste ptice koje prelijeću Jadran, prelaze Italiju i vjerojatno u dva smjera, preko južne Italije i Sicilije, odnosno Korzike i Sardinije prelijeću Sredozemlje. Jugoistočni smjer vodi niz obalu Jadrana i preko Balkana prema Maloj Aziji i Bliskom Istoku. Zapadni smjer zaobilazi Jadransko more i vodi prema sjevernoj Italiji i Gibraltaru.

S obzirom da je na području parka prirode dosad zabilježeno ukupno 249 vrsta ptica, sigurno je da će promatrači tijekom vikenda imati mogućnost vidjeti mnoge vrste nepoznate ljudima koji žive u gradovima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno