Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vransko jezero je odmorište pticama selicama

Autor: Ivan Stagličić

30.09.2009. 22:00
Vransko jezero je odmorište pticama selicama

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ovoga vikenda se širom Europe provodi akcija Europsko prebrojavanje ptica 2009. Tom prigodom Hrvatsko društvo za zaštitu ptica poziva sve zainteresirane da ta dva dana uživaju u ljepoti divljih ptica u prirodi. Različite udruge će diljem starog kontinenta iskoristiti prigodu i uporabe ove dane koji su izuzetno pogodni za susret sa svijetom ptica selica.
Navedeni dani koriste se za promatranje zato jer nisu sve vrste ptica selica odletjele na jug, a sa sjevera Europe već stižu neke ptice zimovalice pa je to prigoda u kojoj se može primijetiti više ptičjih vrsta nego što je to uobičajeno.
– Pticama selicama za preživljavanje su neophodna područja za gniježđenje na sjeveru, sigurna mjesta za zaustavljanje, odmor i prehranu tijelom seobe, kao i pogodna zimovališna staništa. Zato je, želimo li očuvati ta mjesta, neophodna široka međunarodna suradnja ljubitelja prirode u promatranju, skupljanju podataka i njihovoj razmjeni sa znanstvenim i zaštitarskim udrugama, ističe dopredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Darko Podravec, koji ujedno moli sve zainteresirane koji bi se željeli uključiti u ovu akciju da se jave koordinaciji na mail adresu: [email protected] ili telefon 095/9098-753. Tako se zainteresirani mogu koordinirati s ostalim sudionicima ovog projekta i pridružiti se iskusnim promatračima HDZPP-a koji su raspoređeni diljem Hrvatske.
Na zadarskom području akcija prebrojavanja ptica obavljat će se na Vranskom jezeru gdje se nalazi ornitološki rezervat koji kao odmorište i hranilište ptica selica predstavlja jedno od važnih mjesta, budući da ga koriste ptice iz cijele srednje, sjeverne i istočne Europe.
Biologinja Maja Ćuze, stručna suradnica PP Vransko jezero pokazala nam je sustav rada u praćenju i označavanju ptica koje se hvataju u mreže, prstenju i ponovno puštaju, a o svemu se vodi iscrpna i precizna ornitološka dokumentacija. Već nekoliko mjeseci tamo borave ornitolozi koji pomno prate sva ptičja kretanja na ovom području.
– Ovdje se ptice selice odmore, skupe malo energije jer imaju ovdje puno hrane i onda idu dalje, uglavnom prema Africi, kaže nam ornitolog Ognjen Vukadinović. Njegov kolega Paolo Corva zabavljen je označavanjem i evidentiranjem ptica uhvaćenih u mrežu tog jutra. Premda je, kako nam je kazao Drago Gatolin, ove godine nešto manje ptica nego prethodne, to je uobičajena i redovita pojava jer taj broj stalno varira.
Tijekom selidbi jezero posjećuju bjelobrada, bjelokrila i crna čigra, ćurlini, čaplje, patke i blistavi ibisi, zatim smeđoglavi i crnoglavi batić, a katkad i limunasta pastirica. Nakon odmora i ishrane na Vranskom jezeru, ptice dalje lete u tri smjera. Prekojadranski smjer selidbe koriste ptice koje prelijeću Jadran, prelaze Italiju i vjerojatno u dva smjera, preko južne Italije i Sicilije, odnosno Korzike i Sardinije prelijeću Sredozemlje. Jugoistočni smjer vodi niz obalu Jadrana i preko Balkana prema Maloj Aziji i Bliskom Istoku. Zapadni smjer zaobilazi Jadransko more i vodi prema sjevernoj Italiji i Gibraltaru.
S obzirom da je na području parka prirode dosad zabilježeno ukupno 249 vrsta ptica, sigurno je da će promatrači tijekom vikenda imati mogućnost vidjeti mnoge vrste nepoznate ljudima koji žive u gradovima.