Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Opet manje trajekata za zadarske otoke

30.09.2010. 22:00
Opet manje trajekata za zadarske otoke


Najvažnije u ovome redu koji je od danas na snazi jest da se vraća uglavnom sve što je bilo tijekom protekloga proljeća, red kakav je bio od 8. ožujka do 31. svibnja, onaj nakon što se država odlučila na reduciranje trajektnih linija. Bilo je rečeno, tada u ožujku, da će se ovakvim ukidanjem nekih linija uštedjeti 35 milijuna kuna
Danas stupa na snagu novi plovidbeni red za brze brodove, brodove i trajekte koji povezuju Zadar s otocima. Bit će to privremeni, tzv. izvansezonski red plovidbe koji će trajati do 31. prosinca. Kako smo saznali od tajnika Županijske gospodarske komore Zadar Denisa Ikića, već sada će se početi slagati plovidbeni red za cijelu iduću godinu, a koji bi započeo 1. siječnja. Naime, izgleda da se više neće dva puta godišnje donositi red plovidbe već samo jedanput. A koliko će takav način i u praksi biti valjan, bolji ili gori, tek će se vidjeti.
No najvažnije u ovome redu koji danas počinje jest to da se vraća uglavnom sve što je bilo tijekom protekloga proljeća, red kakav je bio od 8. ožujka do 31. svibnja, onaj nakon što se država odlučila na reduciranje trajektnih linija. Bilo je rečeno, tada u ožujku, da će se ovakvim ukidanjem nekih linija uštedjeti 35 milijuna kuna.
Podsjećamo da je tada reducirano najviše linija na zadarskom plovnom području i to na tri linije, što se nastavlja i opet od danas. Radi se o linijama 401 Zadar – Ist – Olib – Silba – Premuda gdje se smanjuje broj tjednih linija. Druga je 433 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Žverinac – Molat i treća je broj 435 Zadar – Iž – Rava.
Na svim tim linijama se smanjuje broj plovidbi za dvije ili tri na tjedan. Neke manje korekcije nastaju i zbog zatvaranja tjesnaca Mali Ždrelac. Saznajemo i da se udovoljilo nekim mjesnim odborima, pa će tako brod za Sali radnim danom polaziti u 10 umjesto u 9.15 sati. Također i trajekt za Brbinj utorkom i srijedom iz Zadra polazi u 11, umjesto u 13 sati.
Svi ostali trajekti iz Zadra i obrnuto imaju polazak isti kao što je bio i u spomenutom proljetnom razdoblju.
U agenciji G&V line saznajemo da će i kod njihovih brzih brodova biti manjih izmjena u zimskome razdoblju. Na liniji broj 9404 za Rivanj, Sestrunj, Božavu i Žverinac katamaran će od danas iz Zadra polaziti u 14,15 umjesto kako je polazio dosad u 15 sati.
Petkom će umjesto u 16.30, sada polaziti u 16.15 sati. Nedjeljom će iz polazne luke Žverinac kretati u 17.30, dakle, ranije.
Ovaj brodar ima manju izmjenu i na liniji 9404a za Iž, a to je polazak u sve dane iz Zadra u 10.30, ne u 11 sati kao dosada, te samo petkom ostaje u 11 sati.