Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Popijač napao banke jer ne pomažu izvoz

30.09.2010. 22:00
Popijač napao banke jer ne pomažu izvoz


Banke se ne mogu baviti samo financiranjem potrošnje, nego trebaju raditi i na ovaranju radnih mjesta, kazao je ministar gospodarstva
Hrvatski je izvoz u prvih osam mjeseci porastao 13,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je manji za 9,3 posto, objavila je jučer predsjednica Vlade Jadranka Kosor, otvarajući međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza, koju je organizirala Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Premijerka je pohvalila sve one u gospodarstvu koji ulažu napore za povećanje izvoza i čuvaju radna mjesta.
– Vlada ne otvara radna mjesta, nego stvara poticajno okružje, istaknula je premijerka, naglasivši da će Vlada nastaviti provoditi Program za gospodarski oporavak. Premijerkin savjetnik Borislav Škegro u raspravi je upozorio kako taj program treba “provoditi brzo”, sa čime se složio i glavni ekonomist Privredne banke Marko Škreb, naglasivši da Hrvatska presporo trči, pa je drugi prestižu, što potvrđuje i pad zemlje na svjetskoj ljestvici konkurentnosti.
Škegro je upozorio da na podatke o rastu izvoza treba gledati s rezervom, jer samo nekoliko izvezenih brodova u malom gospodarstvu, poput hrvatskog, može znatno popraviti sliku. Štoviše, rješavanje problema brodogradnje u sljedećih nekoliko tjedana moglo bi dovesti do privremenog smanjenja hrvatskog izvoza, tvrdi Škegro. Kvalitetni hrvatski borodovi postat će pravi proizvodi za svjetsko tržište onda kada ih država ne bude morala financirati i sa 70 posto, dodao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.
Svi su govornici hvalili HBOR zato što je ta državna banka do kraja kolovoza pomogla izvoznike s 551 kreditom u vrijednosti od 3,8 milijarda kuna. Predsjednik uprave Anton Kovačev kaže da je 70 posto od 5,4 milijarde kuna u prvih osam mjeseci odobreno izvoznicima. Međutim, Popijač je rekao da HBOR ne može jedini financirati hrvatski izvoz, te je pritom prozvao poslovne banke, koje su u stranom vlasništvu.
– Ako se cijeli bankarski sektor ne uključi u potporu izvoznicima, naši će rezultati biti relativno skromni. Komercijalne banke ne mogu se baviti samo financiranjem potrošnje u Hrvatskoj, nego trebaju pridonositi i otvaranju radnih mjesta, poručio je ministar gospodarstva. S druge strane, HBOR se treba angažirati tamo gdje je veći kreditni rizik, dodao je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak, naglasivši da su potrebna i veća ulaganja u gospodarstvo iz mirovinskih fondova, kao i novoosnovanih fondova rizičnog kapitala.
 


Škreb: Tečaj za izvoz nije bitan faktor


Većina sudionika složila se da ni različiti poticaji, niti gospodarska diplomacija, neće pomoći izvozu ako poduzetnici ne budu stvarali dobre i konkurentne proizvode. Marko Škreb se pritom suprotstavio onima koji traže devalvaciju kune radi povećanja izvoza.
– Još nisam naišao na stručni ekonomski rad u kojem se tvrdi da je tečaj bitni faktor u povećanju izvoza. Nemojmo rješenja tražiti tamo gdje za to ne postoje dokazi. Rješenje za izvoz jest i učinkovita provedba reformi, u čemu zaostajemo. Škegro je dodao da pravi izvoznici ne trebaju posebne izvozne poticaje. Najveći poticaj svim gospodarstvenicima jest da država postane jeftinija, tvrdi Škegro.