Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Razvoj filantropije i kulture davanja

30.09.2010. 22:00
Razvoj filantropije i kulture davanja


U Impact centru sinoć je otvorena 2. konferencija Foruma zaklada i donatora na kojoj sudjeluje 60 sudionika, a organizatori su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u suradnji s Uredom British Councila i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.
Cilj ove konferencije je predstaviti inicijative Foruma, zajedničke aktivnosti vezane uz razvoj filantropije i kulture davanja, djelovanja za opće dobro u Republici Hrvatskoj te povezivanje u jugoistočnoj Europi. Izlagači su ugledni hrvatski i međunarodni stručnjaci za filantropiju, promoviranje aktivnosti za opće dobro, društveni marketing i društveno poduzetništvo.
– Sudionici 2. konferencije Foruma zaklada i donatora imat će prigodu, uz nova saznanja i uvid u druga iskustva, razgovarati o unapređenju vlastitog djelovanja, utjecaju na zakonska poboljšanja, strateškom ulaganju i kvalitetnom mjerenju njihovog utjecaja za opće dobro, kazala je Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj Civilnog društva.
Konferencija se nastavlja na prvu nacionalnu konferenciju davatelja financijskih potpora i donatora održanu u Dubrovniku 2008. godine na kojoj je osnovan neformalan Forum zaklada i donatora – Forum Za Dobro.BIT!
U sklopu otvaranja konferencije Boris Hajoš, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, rekao je da je u Hrvatskoj sada manje zaklada nego prije 100 godina i poručio im da ovu konferenciju iskoriste na najbolji mogući način.
Robert Post, savjetnik za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u RH, kazao je kako njegov posao podržavanje aktivnosti i programa koji čine zdravije demokratsko društvo.
– Smatram da je filantropija način da koji se dolazi do novih ideja, ona uključuje ljude koji daju svoje vrijeme i strast i bore se za ono u što vjeruju. U Americi gotovo 90 posto ljudi donira kroz razne dobrotvorne udruge, kazao je Post i dodao da je došao u Zadar i zbog podrške predavaču dr. Christopher M. Harrisu, koji je američki stručnjak za filantropiju.
Tijekom ova dva dana predavanja će osim Christophera M. Harrisa održati i Philip Tulba, britanski stručnjak za društveno poduzetništvo, Nenad Prelog, stručnjak za nove medije, Marina Buza Vidas iz Ureda za udruge Vlade RH te Cvjetana Plavša-Matić.