Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sjećanje na neke davne školske dane

30.09.2010. 22:00
Sjećanje na neke davne školske dane


Nakon četrdeset dugih godina jučer su se u prostorima Pomorske škole Zadar susreli maturanti brodostrojarskog smjera generacija 1969./70. Prije ovog susreta vidjeli su se na desetoj i 25. godišnjici mature. Generacija 1970. godine bila je po riječima njihova tadašnjega razrednika veoma uspješna. Nisu izostajali, poštovali su svoje profesore i, iako ocjene nisu svaki put bile najbolje, uvijek su bili izuzetno marljivi. Dok su jedni otišli za morem i upustili se u životnu plovidbu, drugi su se skrasili na kopnu, neki se zaposlili, a drugi pokrenuli vlastiti posao. Pomorskoj školi privukla ih je životna potreba, ali i ljubav prema životu pomorca.
– U naše vrijeme bilo je drugačije i teže. Sami sebi smo morali osigurati kruh i novac. Ipak, imalo je to i svoju čar, više se stajalo u lukama, nije bilo takve žurbe pa je bilo vremena i za izlaske i zabavu, prisjetio se jedan od inicijatora susreta Josip Polombito.
U Pomorskoj školi maturante je primio ravnatelj škole Svetko Perković te im je nakon pozdrava poklonio monografiju škole. Nakon toga maturanti su se uputili u zbornicu gdje ih je prozvao njihov nekadašnji razrednik Bjelan Zudenigo. Na prozivci su prisutna bila čak 24 maturanta: Zdravko Bačilo, Svemir Bašić, Davor Benčić, Slaven Brkić, Stevo Bulj, Ljubomir Čurković, Nenad Dujmović, Ivica Gržan, Rozario Klarin, Mladen Kukolj, Mladen Kurta, Davor Maričić, Drago Martinović, Branimir Moković, Dragoslav Mraović, Venci Peroš, Josip Polombito, Milorad Prostran, Tomislav Savari, Danko Smoljan, Zoran Škunca, Nevenko Tičić, Zdenko Zrilić. Okupljanju je nazočio i profesor Marinko Čmelić.
Maturanti su Pomorskoj školi darovali televizor koji će se koristiti u pedagoške svrhe, a nakon obilaska škole druženje je nastavljeno do kasnih noćnih sati.