Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ukrali mu ploču s natpisom “apartmani”, a inspekcija ga kaznila

30.09.2010. 22:00
Ukrali mu ploču s natpisom  “apartmani”, a inspekcija ga kaznila


Znam slučaj jednog kolege kojega su kaznili jer nije imao tablu s natpisom “apartmani”. Dogodilo se, naime, da mu je tabla ukradena netom prije dolaska inspektora. Nije mu pomoglo ni to što je imao potvrdu o kupnji te table, navodi Grdović koji ističe da je žalosno što se iznajmljivači uglavnom kažnjavaju zbog sitnica, kaže Klaudio Grdović, član Skupštine gradske turističke zajednice
Gospodarski inspektori Državnog inspektorata Područne jedinice Split od 1. lipnja do 10. rujna ove godine su na području Zadra izvršili 373 inspekcijska nadzora nad pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu. U tim inspekcijskim nadzorima utvrdili su 100 prekršaja.
U šest slučajeva zatraženi su i dobiveni nalozi nadležnog prekršajnog suda za pretragu stana, odnosno kuće. Izdana su 83 prekršajna naloga u iznosu od 251 tisuće kuna. Naplaćeno je 5 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 5 tisuća.
Kažnjavaju sitnice, ne vide “krupnice”
Nadležnom prekršajnom sudu podneseno je 11 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka te je u 54 slučaja predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u iznosu od 69.990 kuna, stoji u dopisu Državnog inspektorata poslanog Zadarskoj županiji kao odgovor na upit županijske vijećnice Ljubice Budan.
U istom se dopisu navodi i da su donesena 93 pisana otpravka rješenja i to 90 o zabrani rada i 3 o uklanjanju nedostataka.
Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe rekao nam je da u zadarsku TZ nije stiglo izvješće o kojim je konkretno prekršajima bilo riječi.
– Mi kao turistička zajednica ukazujemo na neke objekte koji nisu prijavljeni, a postoje opravdanje sumnje da vrše iznajmljivačku djelatnost. Po mojem je mišljenju problem što inspektori kod prijavljenih iznajmljivača naiđu na neke sitnice poput nakrivljenih tabli i onda ih kažnjavaju. Istovremeno nesmetano rade i nitko ne dira mnoge koji iznajmljuju na crno. Ja ne bih ometao ljude koji su registrirani iznajmljivači i uredno plaćaju svoje obveze. Jedino ako se zna da kod njih postoje neki veliki propusti, kazao je Zvonko Šupe.
Privatna iznajmljivačica i članica Skupštine Turističke zajednice Grada Zadra Sandra Botunac mišljenja je da iznajmljivači nisu dovoljno informirani o tomu što jesu, a što nisu prekršaji.
Prekršaji iz neznanja
– Treba biti sto posto unutra i neprestano pratiti sve izmjene propisa. To je u praksi gotovo nemoguće. Voljela bih znati koji se to prekršaji konkretno kažnjavaju tako da ne ponavljam iste pogreške. Mislim da bi isto željeli i drugi privatni iznajmljivači. Vjerujem, naime, da je mnogo prekršaja učinjeno iz čistog neznanja, rekla je Botunac.
Njen kolega privatni iznajmljivač i također član Skupštine gradske turističke zajednice Klaudio Grdović negoduje zbog činjenice što inspektori kod prijavljenih iznajmljivača mogu doći kad god žele, a kod neprijavljenih samo uz nalog prekršajnog suda.
– Doduše, znam da je zatvoreno nekoliko nelegalnih objekata. Ipak, mislim da ima puno više kažnjavanja prijavljenih iznajmljivača. Znam slučaj jednog kolege kojega su kaznili jer nije imao tablu s natpisom ‘apartmani’. Dogodilo se, naime, da mu je tabla ukradena netom prije dolaska inspektora. Nije mu pomoglo ni to što je imao potvrdu o kupnji te table, navodi Grdović koji ističe da je žalosno što se iznajmljivači uglavnom kažnjavaju zbog sitnica. Dogodi se, primjerice, da gosta prijave u turističku zajednicu, a zaborave ga prijaviti u knjigu stranih gostiju pa za to dobiju kaznu.
– Sezona je jako kratka. Bilo bi dobro da se iznajmljivače koji plaćaju paušal i uredno ispunjavaju sve ostale obveze ne gleda previše strogo i da inspekcije imaju malo više sluha za nas, zaključuje Klaudio Grdović.