Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

USKOK nezainteresiran za Sanaderovo svjedočenje?

30.09.2010. 22:00
USKOK nezainteresiran za Sanaderovo svjedočenje?


U istrazi će biti ispitano oko 60 svjedoka, mahom iz uprava državnih tvrtki s kojima je radila Fimi-medija. Neslužbeno nam je potvrđeno da USKOK nije najavio saslušanje nikog od političara, ni bivšeg premijera
Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić provest će u Remetincu bar mjesec dana. Tako je jučer odlučio sudac istrage Krešimir Devčić. Barišić je doveden na sud jučer iza podneva, kako bi se moglo odlučiti o prijedlogu USKOK-a da mu se odredi pritvor. USKOK je tražio pritvaranje Barišića zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.
Sudac istrage Krešimir Devčić odbacio je USKOK-ov zahtjev da se Barišića pritvori zbog ponavljanja kaznenog djela, budući da je ostao bez funkcija, kako u stranci, tako i u Carini.
– Mladenu Barišiću određeno je mjesec dana pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, kazao je Devčić.
U istrazi će biti ispitano oko 60 svjedoka, mahom članova uprava državnih poduzeća s kojima je radila Fimi-medija, a kako nam je neslužbeno potvrđeno, USKOK nije najavio saslušanje nikog od političara, pa ni bivšeg premijera Ive Sanadera.
Nakon Barišićevog saslušanja njegov branitelj Ante Madunić ustvrdio je da Barišić jučer nije stigao dati obranu pred USKOK-om, jer mu je pozlilo. Bivši šef Carinske uprave tako je ipak odgodio razgovor s USKOK-om, makar je odvjetnik Madunić još prošlog tjedna pisao ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu s molbom da razgovara s Barišićem.
Milijuni nisu nađeni
Madunić je otklonio i nagađanja da je njegov klijent ikoga teretio ili da će ikoga posebno teretiti u svojoj obrani. Mediji, naime, spekuliraju da je Barišić duže vrijeme nezadovoljan Sanaderom, kao i da je spreman govoriti i o sumnjivim poslovima drugih HDZ-ovaca bliskih bivšem premijeru.
– Ne pada nam na pamet komentirati medijske najave da će Barišić teretiti ovu ili onu osobu. Obranu će iznijeti kad se pripremi i kad dobije uvid u nalog za provođenje istrage. Inače, mogu opovrgnuti medijske tvrdnje da je kod mog branjenika nađeno 2,5 milijuna kuna, rekao nam je Madunić.
Istraga zbog protuzakonitog posredovanja otvorena je protiv Mladena Barišića još u svibnju. Za istragu se saznalo jer je Barišić primio obavijest USKOK-a da ga se istražuje zbog tog kaznenog djela. Radilo se o protuzakonitom posredovanju s famoznog sastanka u Vladi na kojem su bili direktori 20 državnih poduzeća. Na sastanku je bio Ivo Sanader, koji je okupljene navodno uputio da će im Barišić objasniti s kim trebaju raditi, a Barišić ih je naputio da je riječ o Fimi-mediji Nevenke Jurak.
Tajno prisluškivanje
Od tad USKOK službeno istražuje Barišića, a Nevenka Jurak uhićena je u kolovozu, zbog sumnje da je izvlačila novac iz svoje tvrtke fiktivnim ugovorima s drugim poduzećem. Jurak je još u pritvoru, za razliku od Darka Beuka, koji je pušten čim je nadopunio obranu i navodno progovorio kako je Fimi-medija poslovala s Hrvatskim šumama dok je on bio na čelu uprave.
Cijela je priča, podsjetimo, otvorena iskazom Damira Mihanovića iz Croatia Osiguranja, koji je USKOK-u posvjedočio o sastanku u Vladi na kojem su Barišić i Sanader okupili direktore državnih poduzeća. Do uhićenja Barišića USKOK je u potrazi za dokumentacijom o poslovima s Fimi-medijom pročešljao poslovanje Fimi-medije i svih poduzeća čiji su predstavnici bili na tom sastanku. Ispitani su i direktori tih tvrtki, a u Beukovom slučaju, otvorena je i istraga protiv njega. S obzirom da je Barišić uhićen četiri i pol mjeseca nakon što je pokrenuta istraga, pretpostavlja se da ga je USKOK tajno prisluškivao.
 


HDZ Barišića neće izbaciti iz stranke


Mladen Barišić, neslužbeno doznajemo u HDZ-u, neće biti isključen iz stranke kao što ranije nisu bili ni drugi hadezeovci koji su se našli u sukobu sa zakonom. Iznimka je Damir Polančec koji je izbrisan, ali ne zbog tri optužnice protiv njega nego radi verbalnog delikta, naime njegovo svjedočenje pred Povjerenstvom za privatizaciju Ine ocijenjeno je štetnim po ugled stranke. U HDZ-u izbacuju kad protiv nekog člana postoji pravomoćna presuda tako da su u stranci i dalje, primjerice, Neven Jurica čija presuda nije pravomoćna, bivši direktori javnih poduzeća Ivan Mravak, Jurica Prskalo, Darko Beuk kao i Nevenka Jurak protiv kojih su kazneni postupci u različitoj fazi. (D. C.)




 


Još neće aktivirati zastupnički mandat


Barišićev odvjetnik Ante Madunić tvrdi da njegov branjenik “u ovom trenutku” ne razmišlja o aktiviranju svojeg zastupničkog mandata.
– Ne bi nam to sada odgovaralo jer bi se tumačilo da samo želi saborski imunitet, ističe Madunić. Nakon što je razriješen s mjesta ravnatelja Carine Barišiću je preostalo još šest dana za odmrzavanje mandata koji je osvojio kao treći na HDZ-ovoj listi u prvoj izbornoj jedinici. Ako se Barišić predomisli iz Sabora bi morala otići njegova zamjenica Đurđica Sumrak, poznata po ljetovanju s premijerkom Kosor, a HDZ-ova parlamentarna većina na taj bi se način smanjila. S Barišićem u pritvoru Vlada više ne bi imala potporu 81 nego 80 zastupnika. S obzirom na činjenicu da je HDZ i dosad nerijetko imao poteškoća s prikupljanjem kvoruma, jedan glas manje bio bi im značajan problem.


 


Bivši premijer prebacio lopticu na predsjedništvo i tajništvo HDZ-a


Ivo je bio zaprepašten. Nije mogao vjerovati da je Barišić uhićen i da se u Hrvatskoj sve više nagađa da će i on biti priveden čim se vrati u zemlji, prepričao nam je reakciju Ive Sanadera osoba koja je bivšeg premijera izvijestila da je uhićen Mladen Barišić. Sanader je, naime, kako doznajemo, sve dok nekadašnji rizničar HDZ-a nije završio u pritvoru bio uvjeren kako sve spekulacije o uhićenju njih dvojice imaju isključivo svrhu da njega zaplaše i odvrate ga od povratka u Hrvatsku i svjedočenja pred Povjerenstvom za privatizaciju Ine. Stoga je Sanaderov šok bio potpun kad mu je javljeno da je Barišić već u pritvoru.
– Pa zar smo Mladen i ja jedini postojali u HDZ-u? Što je s predsjedništvom stranke i tajništvom? Svi su oni imali uvid u financije stranke, u svaku kunu, a sada ispada da nitko od njih ništa nije znao, zdvajao je Sanader nakon što je iz domovine dobio dramatične informacije.
U krugu bliskom Sanaderu smatra se da on nema drugog izbora nego da idućih dana, kako je i ranije planirao, dođe u Hrvatsku i pred Povjerenstvom za privatizaciju Ine kaže sve što zna o toj temi, ali i da javno progovori o ostalim stvarima za što ga se sumnjiči u javnosti, pa i o financiranju HDZ-a. Sanader koji je preuzimanjem posla na sveučilištu Columbia počeo u SAD graditi određenu znanstvenu karijeru ne može, procjenjuju osobe bliske bivšem premijeru, ostati u inozemstvu dok se u Hrvatskoj protiv njega gomilaju sumnje. Time bi vjerojatno izazvao podozrenje kod svojih američkih poslodavaca i riskirao gubitak posla na uglednom sveučilištu.
D. CIGLENEČKI