Dobrobit pacijenata na prvom mjestu

Slika korisnika admin
A. SITNICA
Gosti iz Zdravstvene i kozmetičke škole s domaćinima u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića

Učenici Zdravstvene i kozmetičke škole iz Maribora proteklog su tjedna, u sklopu projekta E-medica, bili gosti Medicinske škole Ante Kuzmanića te su sa zadarskim učenicima razmjenjivali znanja, pohađali nastavu i dogovorili projekte koje će zajednički provoditi i ove godine.

Medicinska škola Ante Kuzmanića pokrenula je ovaj projekt 2005. godine sa željom de na stečenim pozitivnim iskustvima strukovno poveže medicinske škole Republike Hrvatske, odnosno njihove učenike i nastavnike zdravstvenih predmeta u jedinstvenu virtualnu zajednicu, a uskoro su u projekt ušle i medicinske škole iz Ljubljane i Maribora te se uključuju i škole iz regije. Više o projektu te onome što su radili proteklog tjedna kazala nam je koordinatorica Verica Elveđi.

Višejezični rječnik

- Tradicionalno se sastajemo, a ovo je već četvrta razmjena učenika između nas i Zdravstvene i kozmetičke škole iz Maribora. U ovih pet dana radili smo puno toga, imamo nekoliko zajedničkih projekta pa su se učenici dogovorili kako će to prezentirati na danima E-medice, bili su na nastavi i na našim radilištima smo imali vježbe. To radimo iz razloga da bismo razmjenili iskustva te kod djece stvorili suradnički odnos, a sve to za dobrobit pacijenta i šire zajednice, kazala je Elveđi.

Učenici rade na više projekata, poput višejezičnog riječnika koji će pomoći pacijentima iz regije u slučaju ozljede ili bolesti na teritoriju druge države. Projekte rade učenici pod mentorstvom profesora, a osim hrvatskog i slovenskog jezika termini su prevedeni i na engleski, njemački i albanski jezik.

Učenički projekti

- Taj projekt traje već četiri godine i uskoro će zaživjeti i to ne samo u digitalnom obliku, već ćemo tiskati i brošuru. Prošle godine započeli smo s projektom "Društvena skrb o starijim osobama - Izazov 21. stoljeća" i u tom projektu ćemo vidjeti kako to rade Slovenija, odnosno Austrija kao Europska unija te kako to radimo u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Zadarsku županiju i Maribor. Učenici rade i na projektima matičnih stanica, djece leptira, dječje kozmetike, kazala je Elveđi.

Projekt se provodi kroz četiri segmenta: razmjena učenika, zajednički projekti, videokonferencije, web-stranica sa sadržajima, a svi sudionici se na kraju školske godine okupljaju na tri dana te se prezentiraju škole i zajednički projekti i dogovaraju daljnje razmjene i suradnja.

- Htjeli smo korištenjem tehnologije približiti sve škole i povećati suradnju, koristeći najobičniju tehnologiju. Zbog E-medice smo i postali inovativna škola, kazao je voditelj projekta Edin Kadić dodajući kako će najvjerojatnije aplicirati i na europske projekte prekogranične suradnje IPA. U Zadru je bilo 13 učenika i četiri profesora, a u petak je održana i videokonferencija s njihovom školom te su im podjeljene potvrdnice za sudjelovanje. Sljedeći susret je u siječnju, kada će zadarski učenici posjetiti Maribor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno