Gdje je 700 tisuća kuna od poreza na iznajmljivanje?

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Ove godine na zadarskom području bilo je registrirano najmanje 1.500 kreveta u privatnom smještaju više nego lani

Županijska pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević nedavno je objavila podatak da je do 31. kolovoza od predujma poreza i prireza na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja na području Zadarske županije ubrano oko 700.000 kuna manje nego na isti dan 2010. godine.

- Takav podatak čudi s obzirom na to da je turistički promet bio veći nego prošle godine. Lani je do 31. kolovoza na ime predujma poreza i prireza na dohodak od iznajmljivanja uplaćeno ukupno 5,426.811 kuna, a ove godine je prema izvještaju FINA-e stanje na taj datum bilo 4,716.586 kuna. Treba pojasniti da se ovdje radi o porezu na djelatnost iznajmljivanja kod fizičkih osoba, dakle onih koji boravišnu pristojbu uplaćuju paušalno, rekla je Baričević koja pretpostavlja da bi ovolika razlika mogla biti posljedica kašnjenja Porezne uprave pri slanju rješenja za plaćanje poreza na iznajmljivačku djelatnost ili su pak iznajmljivači ove godine kasnije plaćali porez.

Nešto tu ne štima...

- Uplate za paušal se vrše kvartalno tako da postoji vjerojatnost i da su sami iznajmljivači porez uplaćivali kasnije nego lani, odnosno da nisu žurili jer im je rok plaćanja do 30. rujna, rekla je Baričević, napomenuvši da će sve puno jasnije biti nakon što dobije izvještaj o stanju uplata na dan 30. rujna. Moguće je, navodi ona, da će završetkom trećeg kvartala situacija biti potpuno drugačija pa će činjenica da je područje Zadarske županije ove godine posjetilo više turista te da su i turistički kapaciteti bili veći, biti vidljiva i na poreznim uplatama. Naime, paušal kao i porez na djelatnost iznajmljivanja plaćaju se s obzirom na broj turističkih kreveta, a ne prema broju noćenja.

Vesna Colić, voditeljica Odsjeka za turizam i pomorstvo u Uredu državne uprave u Zadru, informirala nas je da je ukupni broj registriranih iznajmljivača ove godine bio veći nego lani. Naravno, i broj turističkih kreveta, koji su i osnovna mjerna jedinica za izračun paušala, premašuje lanjski. Time činjenica da je ubrano čak 700.000 kuna poreza manje još više čudi. Jer, logično bi bilo da je poreznih uplata bilo više nego lani.

- Još nemamo podatke za cijelu Zadarsku županiju. Nedostaju nam još Pag i Biograd. No, ostatak županije lani je imao više od polovine ukupnog broja kreveta. Dakle, lani kada je na području Zadarske županije bilo ukupno registrirano oko 48.000 turističkih kreveta u privatnom smještaju, područja Biograda i Paga zajedno su imala oko 22.000 kreveta, a ostatak županije oko 26.000. Ove godine bez Biograda i Paga imamo 27.669 turističkih kreveta, a također je i registriranih iznajmljivača oko 200 više nego lani, kazala je Colić.

Samo pretpostavke

 Ona napominje i da iznajmljivači porez plaćaju u mjestu u kojem imaju boravište. Tako, primjerice, Zagrepčani koji iznajmljuju apartmane na području Zadarske županije predujam poreza i prireza na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja plaćaju u Zagrebu.

- Možda bi uzrok manjeg broja uplata mogao biti velik broj iznajmljivača s boravištem izvan Zadarske županije. Iako, malo je nevjerojatno da se broj iznajmljivača koji žive izvan naše županije u godinu dana odjednom toliko povećao te da se istovremeno odjavio isto tako velik broj iznajmljivača sa stalnim boravištem u Zadarskoj županiji. Odgovor na sva ova pitanja trebala bi imati Porezna uprava, rekla je Colić.

Poreznoj upravi - Ispostavi Zadar smo tako uputili pismeni upit kojim smo željeli saznati je li se nelogični manjak poreznih uplata dogodio zbog kasnijeg slanja poreznih rješenja, kasnijih uplata građana ili je pak po srijedi nešto treće, nešto ljudima izvan struke na prvi pogled nejasno. Iako je od slanja našeg upita prošlo tjedan dana, te smo u više navrata u Poreznoj upravi pokušali saznati kad ćemo dobiti odgovor, rečeno nam je samo da je upit u rješavanju. Odgovor o datumu kad će biti riješen do zaključenja ovog broja nismo dobili. Ipak glavno pitanje ostaje - gdje je 700 tisuća kuna od poreza na iznajmljivanje?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika glas istine
Ova i ovolika razlika je posljedica nefunkcioniranja inspekcijskog nadzora u suzbijanju crne ekonomije. Umjesto na terenu inspekcijske službe vrijeme provode na ZNA SE kojim zadatcima.