Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Osobe s invaliditetom ruše barijere

30.09.2011. 22:00
Osobe s invaliditetom ruše barijere


Projektom “Što bi dao da si na mom mjestu?” želimo poručiti svim građanima da osobe s invaliditetom imaju svoja prava i zaslužuju život dostojan čovjeka, kazao je Ante Raos


U sklopu projekta “Što bi dao da si na mom mjestu?”, koji je osmišljen kako bi se potaknuli građani na promišljanje o pravima, potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom, Mreža udruga osoba s invaliditetom jučer je organizirala javno predstavljanje i u Zadru, na Narodnom trgu. Riječ je o projektu koji je pokrenula spomenuta Mreža udruga, a koji financira Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj.
Četiri dalmatinske županije
Provedbom aktivnosti ovog projekta koja je započela još 23. prosinca prošle godine i koja će, nakon trajanja kroz cijelu godinu, završiti 22. prosinca ove godine, obuhvaćene su četiri dalmatinske županije. Tako je prije Zadarske županije projekt proveden u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na jučerašnjem su događaju u Zadru sudjelovali Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruge za civilno društvo i kvalitetu življenja, u čijem partnerstvu Mreža udruga provodi projekt, a pridružili su im se i članovi Udruge osoba s invaliditetom Zadarske županije.
Kako je pojasnila Snježanka Jadrijević, predsjednica Udruge Srm, riječ je projektu koji će se kroz godinu dana provoditi u deset dalmatinskih gradova, gdje će se održati deset radionica i deset kampanja kroz koje se nastoji potaknuti same osobe s invaliditetom na aktivniji angažman u lokalnim sredinama kako bi sami imali snažniji utjecaj na kreiranje vlastite egzistencije.
– U sklopu projekta izradili smo strip koji predstavljamo učenicima osnovnih škola u gradovima čije udruge pripadaju Mreži udruga, dok ovakvim javnim izlaganjima nastojimo utjecati na opću javnost, odnosno osvijestiti građane na prava, potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom. Osim toga, različitim radionicama koje također provodimo u sklopu projekta želimo osvijestiti same invalide i članove udruga za osobe s invaliditetom, kazala je Jadrijević, naglasivši da je temeljni cilj projekta pridonijeti poštovanju svih ljudskih prava i temeljnih sloboda čovjeka, naročito prava osoba s invaliditetom.
Integracija
Kao specifične ciljeve koji će se ostvariti provedbom projekta, Jadrijević je istaknula jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za lakše društveno uključivanje i integraciju, podizanje svijesti građanstva o potrebama, pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom te smanjenje različitih oblika diskriminacije osoba s invaliditetom.
Na jučerašnjem se događaju na Narodnom trgu Zadranima obratio i Ante Raos, predsjednik Mreže udruge osoba s invaliditetom Dalmacije, pohvalivši najprije Grad Zadar na izgrađenim brojnim prilagodbama za osobe s invaliditetom, poput prilaza na pješačkim prijelazima, koje je zamijetio odmah po ulasku u Zadar.
– Projektom ‘Što bi dao da si na mom mjestu?’ želimo poručiti svim građanima da osobe s invaliditetom imaju svoja prava i zaslužuju život dostojan čovjeka. Najviše nas ugrožavaju brojne barijere, i fizičke tako i one ljudske, koje nam onemogućuju da budemo ono što jesmo. Ova poruka je upravo to – nemojte u meni najprije vidjeti osobu u invalidskim kolicima, jer i ja sam čovjek kao i svaki drugi, čovjek s istim pravima, potrebama i sposobnostima, čovjek koji se kreće u velikom krugu ljudi, koji se druži, koji ima prijatelje. A ova invalidnost koja mi je dana na povjerenje samo mi je dodatno otvorila oči i učinila me boljim čovjekom, poručio je Raos.
U sklopu ovog predstavljanja jučer je održana i zanimljiva radionica za sve građane, a u sklopu koje su svi zainteresirani imali priliku napisati neku poruku, ali onom rukom s kojom inače ne pišu. Tako su dešnjaci imali priliku pisati lijevom rukom, a ljevaci desnom rukom kako bi barem nakratko doživjeli život osoba s invaliditetom i vidjeli kako je to biti onesposobljen.
Ovom se prilikom obratio i Stanko Panić, tajnik Udruge osoba s invaliditetom Zadarske županije, istaknuvši neke osnovne probleme osoba s invaliditetom u Zadarskoj županiji, kao i na sve one aktivnosti koje se provode kako bi se invalidima olakšala svakodnevica.+