Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Profesori uspješno svladali e-dnevnike

30.09.2011. 22:00
Profesori uspješno svladali e-dnevnike


Bilo je sitnih problema zbog prilagođavanja tehnologiji, ali svakoga dana je sve manje grešaka


Od početka školske godine u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića provodi se pilot projekt e-dnevnik, a profesori učenika prvih razreda više ne koriste klasične papirnate dnevnike, već u razrede ulaze opremljeni tablet računalima u koje upisuju ocjene, primjedbe, izostanke i sate. Sve što su prije upisivali u papirnate dnevnike, profesori sada upisuju u računala. Iako im je bilo potrebno neko vrijeme da se priviknu na novu tehnologiju, projekt je zaživio i grešaka je sve manje.
– Dosta brzo smo se snašli, manjih grešaka ima, ali uvijek su tu koordinatori koji nam mogu pomoći. Ocjene upisujemo sve brže i grešaka je manje. Ovo je pilot projekt i to nam je novi izazov, ali nije nesavladiv, kaže Marija Perković, profesorica engleskog jezika i zamjenica ravnatelja Medicinske škole, dodajući kako su učenici djeca tehnologije te da su im e-dnevnici nešto sasvim normalno.
Jedina strukovna škola u projektu
Uz Medicinsku školu, koja je jedina strukovna škola u ovom pilot projektu, u projekt su uključene i zagrebačka XV. Gimnazija i Gimnazija u Požegi. Administratori za aplikaciju u Medicinskoj školi su profesori Edin Kadić i Ruzarijo Šoša, koji brinu da se eventualne greške isprave te da se aplikacija poboljša uz sugestije profesora koji na njoj rade.
– To je nova tehnologija i normalno je da se profesori još privikavaju. Zbog toga to i jest pilot projekt. Bilo je sitnih problema zbog prilagođavanja tehnologiji, ali svakoga dana je sve manje grešaka. Svakodnevno radimo na aplikaciji i u kontaktu smo s Carnetovim programerima, a sve prigovore šaljemo mailom i dorađujemo aplikaciju kako bi bila što bolja. Sve što napravimo objavljujemo na oglasnoj ploči u zbornici, popravljamo sitne detalje poput povećanja fonta ili ubacivanja rednih brojeva ispred imena učenika, govori Kadić dodajući kako profesori još uvijek daju prijedloge ili prijavljuju poneku grešku administratorima, a oni o tome izvještavaju programere u Zagrebu.
Ocjene preko interneta
– Projekt ide sasvim dobro i profesori su se prilagodili. Danas profesori koji nisu željeli raditi s računalom, govore kako ne mogu raditi bez toga. Ovaj projekt je donio sistematski rad, kaže Kadić.
Profesorima će ova aplikacija na koju su već naviknuli uvelike pomoći jer će puno brže izraditi potrebne izvještaja, razrednicima sustav alarmira učenike koji imaju puno izostanaka ili negativnih ocjena, a učenici će svoje ocjene moći vidjeti u svakom trenutku preko interneta, dok će roditelji sa informacija odlaziti s isprintanim ocjenama svoje djece.
Za provođenje projekta e-dnevnik škola je opremljena najmodernijim wirelles sustavom koji se trenutno koristi samo za ovu aplikaciju, no uskoro će se preko njega spajati i učenici svojim laptopima, tablet računalima ili mobitelima, što bi uz e-udžbenike pridonijelo potpunoj informatizaciji i revoluciji školstva.