Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi izron zadarskog “Zadrona”

30.09.2011. 22:00
Prvi izron zadarskog “Zadrona”


Prije nekoliko dana smo na Sveučilištu osnovali ronilački klub i ovo je prvi njegov javni nastup – Irena Radić Rossi


U galeriji likovne udruge ZadArt u Kovačkoj ulici u četvrtak je navečer otvorena izložba fotografija podmorske fotografije “Podmorski vremeplov”. Organizatori ove izložbe su Ronilački klub Sveučilišta u zadru “Zadron” i likovna udruga ZadArt. Autorica koncepcije izložbe je Irena radić Rossi, profesorica Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i jedna od članova kluba “Zadron”. Ovom prigodom ona nam je kazala:
– Prije nekoliko dana smo na Sveučilištu osnovali ronilački klub i ovo je prvi njegov javni nastup. Prigoda za organizaciju ove izložbe podmorskih fotografija Danijela Frke i Marina Brzaca, naših vrhunskih stručnjaka na tom polju, je međunarodna konferencija podvodne arhologije IKUWA4 koja je započela u četvrtak i na Sveučilištu će se održavati do nedjelje. U planu imamo seriju izložbi podvodnih fotografija koje ćemo ovdje u suradnji s likovnom udrugom ZadArt organizirati u skorije vrijeme.
Svečanost otvaranja izložbe vodili su Andrej Perović, koji je u ime domaćina i suorganizatora udruge ZadArt poželio arheolozima i roniocima doborodošlicu, te Irena Radić Rossi.
Izložba je posvećena pokojnom Mariju Jurišiću koji je preminuo 2007. godine, a bio je voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Tijekom dugogodišnjeg rada otkrio je i istražio brojna zanimljiva nalazišta u hrvatskom podmorju. Prvi je osmislio i ostvario podmorsku zaštitu dobro očuvanih rimskih brodoloma duž naše obale. Bio je glavni promotor podvodnih arheoloških parkova i strpljivi mentor generacijama mladih istraživača.
Marino Brzac, rođen u Rijeci 1971. godine, profesionalnim se ronjenjem bavi od 1995. godine. Roneći postao je podvodni videosnimatelj i fotograf te je sudjelovao u brojnim domaćim i stranim TV projektima.
Danijel Frka, rođen 6. kolovoza 1955. u Rijeci, se autonomnim ronjenjem bavi od 1975. godine kao član ronilačkog kluba Adria u Kraljevici. Od 1978. bavi se podvodnom fotografijom. Instruktor je ronjenja, a već dugi niz godina sudjeluje na natjecanjim a u podvodnoj fotografiji, na kojima postiže zapažene uspjehe. Kao autor sudjeluje na više zajedničkih i samostalnih izložbi podvodne fotografije. Bavi se istraživanjem jadranskog pomorstva i zrakoplovne povijesti na hrvatskim prostorima, te aktivno sudjeluje u istraživanju i zaštiti hrvatske podmorske kulturne baštine. Među najpoznatijim ekspedicijama u kojima je sudjelovao ističu se istraživanje olupine austrougarskog bojnog broda “Szent Istvan”, vađenje helenističke brončane statue mladog atleta (Apoksiomen), snimanje dokumentarne TV emisije o američkom zrakoplovu B-17 kod otoka Visa te pronalaženje olupine talijanskog admiralskog broda Re d’Italia u vodama otoka Visa.