Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sanader: Nisam ratni profiter, već pukovnik HV-a

30.09.2011. 22:00
Sanader: Nisam ratni profiter, već  pukovnik HV-a


Sanader je s gnušnjanjem odbacio tvrdnju da bi bio ratni profiter, borio se za Hrvatsku u teškim vremenima. Zbog toga ne može prihvatiti da je prvi ratni profiter izveden pred sud, prenio je Sanaderove riječi odvjetnik Čedo Prodanović


Iako se pomaže u hodu jednom štakom, bivši premijer Ivo Sanader izgleda prilično dobro, a svakako puno bolje nego što su neki mediji nagađali nakon njegovog izručenja, navodeći da je smršavio i više od od dvadeset kilograma i da je teško bolestan.
– Bez štake ne može hodati. Ide redovno na fizikalnu terapiju i ne propušta ni jedan termin. Ta njegova ozljeda bila je zanemarena i razvio se jedan upalni proces zbog kojeg će morati ići na terapiju nekoliko mjeseci, rekla je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković nakon završetka jučerašnje sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.
Sud je jučer potpuno prihvatilo USKOK-ovu optužnicu za ratno profiterstvo kojom se Sanadera tereti da je uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke koja je Hrvatskoj osigurala povoljan kredit za opremanje veleposlanstava. Takva je odluka suda bila i očekivana, a za dva tjedna se očekuje i pripremno ročište na kojem će se provesti posljednje pripreme za samo suđenje.
Zaključane sobe
Unatoč štaki, Sanader doista ne izgleda loše. Dapače, izgleda dobro, kako su to nakon njegovog povratka u Hrvatsku naglašavali njegovi odvjetnici. Nekolicina upornih novinara, među kojima i novinar našeg lista, mogla se u to jučer osobno uvjeriti.
Isprva se činilo da će i jučer specijalna policija i pravosudni policajci zabraniti novinarima da vide nekadašnjeg premijera. Sanader je na sud doveden oko 12.30 sati, u pratnji specijalne policije naoružane do zuba. Policija je postavila i snajpere u Petrinjskoj ulici, ukoliko bi bilo tko pokušao nauditi bivšem premijeru, no jedini su sigurnosno interesantni bili fotoreporteri koje su pojedini građani pustili u svoje stanove, kako bi s prozora što gleda na Petrinjsku ulicu pokušali snimiti što bolju fotografiju.
Kad je Sanader stigao na sud, pravosudna policija onemogućila je kretanje svima, pa su čak i sudačke sobe u prizemlju u kojem mahom rade istražni suci, morale na kratko biti zaključane. Sanader nije doveden u sudsku jedinicu za zadržavanje, pa onda pred sudsko vijeće, već je odmah, kroz špalir četvorice specijalnih policajaca naoružanih automatskim oružjem, doveden u sudnicu, što inače nije pravilo.
Pogled na odlazak
Dovođenje Sanadera u sudnicu nije vidio nitko od novinara, međutim, na traženje novinara, uprava suda je uputila pravosudnu policiju da im dozvole pogled na Sanaderov odlazak. Nekolicina najupornijih tako je mogla vidjeti da je Sanader doista mršaviji nego prije. Ali ne puno, već možda najviše desetak kilograma. Njegov “body language” odaje dojam samouvjerene osobe, a tih desetak kilograma manje uopće mu ne smetaju. Tko ga nije vidio prije odlaska iz politike, mogao bi misliti i da nije uopće smršavio.
A kako se moglo primjetiti na fotografijama snimljenim nakon potvrđivanja optužnice u slučaju Hypo, Sanader je bio ponešto potišten. Razumljivo, iako je i osobno pokušao uvjeriti optužno vijeće da odbaci optužnicu.
– Prije svega, Ivo Sanader je s gnušnjanjem odbacio tvrdnju da bi bio ratni profiter. Borio se za Hrvatsku u teškim vremenima, ima i čin pukovnika. Ne želimo biti patetični, ali zbog svega toga ne može prihvatiti da bi bio prvi ratni profiter izveden pred sud, prenio je novinarima Sanaderove riječi iz sudnice njegov odvjetnik Čedo Prodanović.


 OBRANA SE NIJE NADALA ODBACIVANJU OPTUŽNICE




Bivši premijer i njegova obrana nisu imali prevelikih iluzija da će sud odbaciti optužnicu. Pokušali su argumentirati da se ne radi o ratnom profiterstvu, naglašavajući pritom da ne pokušavaju iza toga prikriti vlastitu odgovornost.
– Čini mi se da radi o silnoj želji da se Ivi Sanaderu sudi za nešto što je navodno napravio prije sedamnaest godina, rekao je Prodanović novinarima.
Tu i leži kvaka, jer da nije ustavnih promjena i zakona kojima su provedene, Sanader više ne bi mogao odgovarati za aferu Hypo zbog zastare. Međutim, optužno vijeće smatra da se radi o činjeničnom pitanju, a u ovoj fazi optužnica se može odbaciti samo zbog pravnih pitanja. Tako će se tijekom samog suđenja voditi borba oko pitanja je li provizija od Hypo banke uopće profiterstvo. Takav zaključak Sanaderova obrana drži nelogičnim.
– Tužitelj zaključuje da je Sanader iskoristio ratno stanje u kojima su banke davale nepovoljne kredite, te naplatio proviziju od banke koja je davala povoljan kredit, premda bi se valjda takvoj banci trebala isplatiti provizija, kazao je Prodanović.


 SLOKOVIĆ: PROTIV NAS SU I MEDIJI I USKOK I SUD


Kako je upozorila Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković, u sudskom spisu su se pojavili i iskazi nekih svjedoka ispitanih nakon završetka istrage.
– Ne znam može li itko garantirati pravično suđenje. Obrani je vrlo teško, jer s jedne strane protiv sebe ima medije koji iznose dokaze s kojima obrana ne raspolaže, a s druge strane USKOK prema kojem sud ima vrlo povoljan stav, kazala je Jadranka Sloković.