Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Boris Šprem izgubio bitku za život

Autor: Zlatko Crnčec

30.09.2012. 22:00
Boris Šprem izgubio bitku za život

Foto: PIXELL



Boris Šprem bio je jedan od ključnih suradnika Zorana Milanovića i jedan od najvažnijih čelnika SDP-a. Iako se činilo da je krajem 2010. godine nakon višemjesečnog liječenja definitivno pobijedio opaku bolest, ona se vratila i odnijela život “dobrog duha Sabora”


Predsjednik Sabora Boris Šprem, koji je jučer umro u Houstonu od posljedica duge i teške bolesti, bio je jedan od ključnih suradnika premijera Zorana Milanovića i jedan od najvažnijih čelnika vladajućeg SDP-a. Iako se činilo da je krajem 2010. nakon višemjesečnog liječenja definitivno pobijedio opaku bolest, ona mu se vratila u lipnju ove godine. Nakon što su se iscrpile sve mogućnosti liječenja u Hrvatskoj prije nekoliko tjedana otputovao je u Houston gdje se na vlastiti trošak liječio u MD Anderson Cancer Center. Usprkos intenzivnoj terapiji došlo je do daljnje progresije bolesti, a tijekom jučerašnjeg dana došlo je do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija.
U svojem brzojavu sućuti Špremovoj obitelji, njegov saborski kolega, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar istaknuo je da je svaki dan sa Špremom u Saboru započinjao sa smiješkom.
“I kad je osjećao da ga čeka govornička bura, on je u političkoj areni stvarao dobro, pozitivno ozračje. Iako predsjednik, prema svakom se zastupniku odnosio prijateljski, s uvažavanjem, dobrohotno”, kaže Lesar u svom brzojavu. Šprem je bio, nastavlja, “dobri duh Sabora, ali čvrst u stavovima, jakog osjećaja za pravdu. Demokrat u duši, ali i na djelu. Sve ga te, za hrvatsku političku scenu rijetke, lijepe osobine svrstavaju u nesvakidašnje pojave. Boris Šprem je bio dobar čovjek i njegovim su odlaskom Hrvatski sabor i politika u cijelosti izgubili mnogo”, napisao je Dragutin Lesar.
Iz siromašne obitelji
Šprem je rođen 14. travnja 1956. u Koprivničkim Bregima, po vlastitim riječima imao je teško djetinjstvo jer je zajedno s dvoje braće odrastao u siromaštvu. Već je u srednjoj školi koristio općinsku stipendiju kako bi se mogao školovati, a kredit Podravke pomogao mu je da završi studij u Zagrebu. U intervjuima je kao anegdotu pričao o svom pokušaju da 1975. bez vozne karte vlakom stigne u Zagreb na polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu. Na sreću na stanici je susreo jednog prijatelja koji mu je posudio novac za kartu pa se tijekom vožnje mogao pripremiti za prijemni. Fakultet je završio u roku, a prvo mu je zaposlenje bilo u RO Elektrouređaji u tadašnjem SOUR-u Rade Končar u Sesvetskom Kraljevcu gdje je odradio svoj pripravnički staž. Ubrzo potom dobio je posao u Saboru tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Bavio se politikom i krajem osamdesetih je bio izvršni sekretar Općinskog komiteta Centar tadašnjeg SKH.
Pad komunizma i dolazak HDZ-a na vlast dočekao je u Saboru. Ubrzo je postao savjetnik tadašnjeg predsjednika Vijeća općina i jednog od vodećih HDZ-ovaca Slavka Degoricije. Iz Sabora odlazi u Hrvatski autoklub (HAK) gdje od 1993. do 2000. radi kao zamjenik glavnog tajnika. Zanimljivo da je tu radio zajedno sa sadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom koji se u HAK sklonio nakon što je kao šef zagrebačke policije stradao u jednom od brojnih tadašnjih frakcijskih borbi koje su harale HDZ-om.
Sukob s Bandićem
Šprem je ostao aktivan u politici. Zajedno s Milanom Bandićem bio je jedan od onih koji su postavili na noge zagrebačku organizaciju SDP-a. Nakon pobjede oporbe na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. godine Šprem zajedno s Bandićem organizira manevar u kojem nekoliko vijećnika HDZ-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini podnosi ostavke čime je automatski bila srušena tadašanja hadezeova gradonačelnica Marina Matulović Dropulić. U proljeće 2000. uslijedili su novi izbori na kojima je pobijedio SDP, a Šprem je postao potpredsjednik Gradske skupštine. Međutim, 2001. se povukao iz vodstva zagrebačkog SDP-a nezadovoljan načinom na koji je Bandić vodio grad, posebno načinom na koji su se odobravali priključci za struju i vodu nezakonito izgrađenim naseljima na istočnoj zagrebačkoj periferiji. Cijelo to vrijeme bio je zaposlen u HAK-u gdje je od 2000. do 2003. bio glavni tajnik, a među njegove profesionalne uspjehe treba svakako ubrojiti i izgradnju nove središnjice tvrtke u zagrebačkom naselju Utrine.  
Iz HAK-a odlazi 2003. na funkciju predstojnika Vladinog Ureda za zakonodavstvo gdje ostaje do 2004. godine. Potom od 2004. do 2005. radi kao član uprave Aurum osiguravajućeg društva. Godine 2005. postaje predstojnik Ureda predsjednika Republike Stipe Mesića gdje ostaje do parlamentarnih izbora 2007. godine. Nakon tih izbora kreće punim jedrima u aktivnu politiku.
Obolio 2010.
Postaje saborski zastupnik SDP-a i predsjednik utjecajnog saborskog Odbora za obranu. Istovremeno se ponovo jače angažira i u zagrebačkom SDP-u, navodno u suglasju s novim predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem koji je želio umanjiti utjecaj i snagu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nakon lokalnih izbora u proljeće 2009. godine postaje predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. Tu kao Milanovićev pouzadnik osigurava da SDP-ovci u Skupštini budu više lojalni središnjici nego Bandiću.
Bandić krajem 2009. napušta SDP kako bi se kandidirao za predsjednika Republike i počinje kohabitacija koja traje sve do danas.
Tijekom 2010. Špremu je dijagnosticirana maligna bolest krvnog sustava, multipli mijeloma. Nakon višemjesečne borbe i liječenja činilo se da ju je uspio pobijediti. U kasnu jesen te godine vratio se politici i ponovo počeo predsjedati Gradskom skupštinom. Bio je jako optimističan govoreći da je statistički gledano jako mala vjerojatnost da bi mu se bolest mogla vratiti. Više se bojao moždanog i srčanog udara kao posljedice jakih lijekova koje je morao uzimati tijekom liječenja.
Nakon parlamentarnih izbora u prosincu prošle godine Šprem je jednoglasno izabran za predsjednika Sabora. U Zagrebu je pak bio među onima koji su se protivili želji grupe okupljene oko predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića da se odmah ide na Bandićevo rušenje. Nakon burnih svađa Milanović je stao na stranu Šprema i Miranda Mrsića koji su bili mišljenja da je puno oportunije ostaviti Bandića na položaju do sljedećih lokalnih izbora koji će se održati u proljeće 2013. godine. U lipnju ove godine Špremu se bolest nažalost vratila.


Leko novi predsjednik Sabora




Novi predsjednik Sabora postat će dosadašnji potpredsjednik Josip Leko (SDP). On je cijelo vrijeme Špremovog liječenja bio vršitelj dužnosti predsjednika Sabora. Nakon parlamentarnih izbora u prosincu prošle godine njih su dvojica bili glavni kandidati za položaj prvog čovjeka hrvatskog parlamenta, a vodstvo SDP-a i predsjednik Milanović odlučili su se tada za Šprema. Leko je inače bio i jedan od najboljih i najbliskijih prijatelja prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana. Po zanimanju je pravnik, a trenutno je i na funkciji predsjednika Glavnog odbora SDP-a.