Djeca s Down sindromom pohađaju redovnu školu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Dinka Vuković je majka djeteta s Down sindromom

U organizaciji Udruge za Down sindrom Zadarske županije u Zadru je gostovala Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom. Na tribini održanoj u Gradskoj knjižnici Zadar vodila je predavanje na temu "Djeca s down sindromom u školi: Kako uče djeca s Down sindromom". I sama majka dječaka Filipa koji ima Down sindrom, Vuković se posvetila tome da svom djetetu osigura kvalitetan život, te je Filip ove godine uspješno krenuo u peti razred osnovne škole, a uz pomoć majke, učitelja i asistenta u nastavi jedan je od 54 djece u Hrvatskoj s Down sindromom koja idu u redovnu školu i ruše predrasude da se takvu djecu ne može podučavati.

Pomoćnici u nastavi

- U posljednjih nekoliko godina napravljeno je mnogo toga na području kvalitete života osoba s Down sindromom. Tu je uvelike zaslužno i zdravstvo, pa se odnedavno u zagrebačkom KBC-u rade operacije srca naše djece te ne moramo ići van. Uz poboljšanu kvalitetu života i duži životni vijek prije šest godina u Hrvatskoj smo napravili veliki pomak kada smo ih uključili u redovnu nastavu uz pomoćnika u nastavi jer za njih je jako bitna socijalizacija, ali i učenje hrvatskog jezika, kazala je Vuković.

Na početku predavanja Vuković je predstavila prošlogodišnje statistike po kojima u Hrvatskoj ima 1.526 osoba s Down sindromom. Ove školske godine 54 djece upisano je u redovnu školu, a od toga, njih četvero u Zadru i okolici. Hoće li dijete ići u redovnu školu ili specijaliziranu ustanovu ovisi prije svega o djetetu, o tome koliko su roditelji prije toga s njime radili, kolike su njegove teškoće i sl. Vuković roditeljima savjetuje da prije odlaska u redovnu školu dijete nauče abecedu i brojeve do pet.

Jedna od najvažnijih karika za uspjeh djeteta s Down sindromom u školi su pomoćnici u nastavi koji su velika pomoć djetetu, ali i učitelju.

 Učenje preko slika

- Normalno je da učitelj ne može držati nastavu samo za jedno dijete već se mora brinuti i o ostalima, a tu onda uskače pomoćnik u nastavi koji olakšava i djetetu i učitelju. Neki gradovi su jako dobro riješili ovaj problem s pomoćnicima, ali situacija je različita od grada do grada, kaže Vuković.

Tribina je bila izuzetno dobro posjećena od roditelja djece s Down sindromom, stručnih osoba, učitelja, pa čak i studenata koji su željeli više naučiti o ovoj temi. Kako bi im olakšala posao i dala neke ideje Vuković je prezentirala materijale koje je izrađivala za rad s Filipom. Radi se uglavnom o slikama uz koje se vezuju pojmovi s obzirom na to da djeca s Down sindromom najlakše uče preko slika. Kako su kod nas tek u posljednjih nekoliko godina, naporom Zajednice prevedeni neki priručnici o obrazovanju osoba s Down sindromom, materijale je izrađivala sama.

Vuković je ovo već treći posjet Zadru u sklopu predavanja i radionica vezanih uz temu poboljšanja kvalitete života osoba s Down sindromom i siguran znak da se, zahvaljujući ponajviše upornosti roditelja, na ovom području sve intenzivnije radi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno