Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Događaji iz Knina i Zadra su drugi holokaust

Autor: Tihana Tomičić

30.09.2012. 22:00
Događaji iz Knina i Zadra su drugi holokaust

Foto: Sergej DRESCHLER



To što se dogodilo pokazuje opravdanost uvođenja građanskog i zdravstvenog odgoja u škole jer ćemo na taj način spriječiti da neodgovorni odrasli šalju loše poruke djeci – kaže Željko Jovanović


Ministar obrazovanja Željko Jovanović oglasio se nakon “slučaja Lustig”:
– Sve žrtve holokausta ubijaju se po drugi put ponašanjem koje se dogodilo u Kninu i Zadru, a to što se dogodilo još jednom pokazuje u kojoj mjeri su opravdani uvođenje i građanskog i zdravstvenog odgoja u škole od prvog razreda osnovne škole, jer ćemo samo na taj način spriječiti da neodgovorni odrasli svojim neodgovornim ponašanjem šalju loše poruke djeci za čiji su zdravu razvoj najodgovorniji – kaže Jovanović.
Kritizirao je i lokalnu vlast:
– Sve to posebno vrijedi za sve političare koji su u Zadru i Kninu pokazali da ne razumiju osnovne vrijednosti koje demokratsko društvo razvija u 21. stoljeću.
Preporuka
Proslavljeni producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig izjavio je, nakon što je odlukom lokalnih vlasti i škola u Kninu bojkotirano prikazivanje filma “Posljednji let Petra Ginza”, da je državni vrh na takve postupke trebao reagirati, te je izravno prozvao ministra školstva Jovanovića. Lustig je praktički sam u dvorani u Kninu, uz samo nekoliko djece, odgledao film, zbog toga što je dan ranije u Zadru nakon projekcije filma izjavio da, nakon što je kao dijete preživio Aushwitz, više nema vjeru u Boga i ne osobno ne vjeruje da postoji. Potom se u javnosti digla buka zbog te izjave, a Lustig zgrožen novinarima komentirao: “J… demokraciju u kojoj ne možeš reći što misliš”.
U objašnjenju koje je medijima nakon Lustigovih prozivki poslala služba za odnose s javnošću Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se da je MZOS dao neobavezujuću preporuku za film, a da je stvar odluke ravnatelja škola hoće li film prikazivati djeci ili ne.
Odluka
– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta temeljem mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje dalo je neobvezujuću preporuku za film. Kako je riječ o neobvezujućoj preporuci, stvar je odluke ravnatelja škola hoće li film prikazivati djeci ili ne. Podsjećamo da su prema Zakonu odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi roditelji učenika ti koji donose konačnu odluku o tome hoće li njihova djeca sudjelovati u programu koji se izvodi izvan škole, ističu u MZOS-u.


Učenika treba pripremiti i s njima puno razgovarati




Agencija za odgoj i obrazovanje u preporuci za davanje pozitivnog mišljenja na film, koji na djeci pristupačan način govori o strahotama II. svjetskog rata i holokaustu, upozorila je na neke pretpostavke koje bi trebalo zadovoljiti prije i poslije prikazivanja filma: prvo, učenike treba pripremiti za sadržaj filma, potom svakako organizirati projekciju uz prisutnost stručnih suradnika u školama (pedagoga i psihologa), te obvezno nakon gledanja filma s učenicima razgovarati o filmu. Preporuka je i da se film prikazuje tek učenicima 7. i 8. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole, stoji u dopisu MZOS-a.