Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nezdravstvene bolničke djelatnosti prebaciti u posebne tvrtke

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

30.09.2012. 22:00
Nezdravstvene bolničke djelatnosti prebaciti u posebne tvrtke

Foto: Arif SITNICA



Spin off, u kojem bi se čišćenje bolnica prepustilo tvrtki-kćeri u vlasništvu same javne ustanove, jamčilo bi veću sigurnost radnih mjesta. Bi li se postigle uštede, i kolike, tek treba izračunati


Više od 14.000 spremačica, tehničara, dostavljača, vodoinstalatera, administratora i drugog nezdravstvenog osoblja zaposlenog u sustavu zdravstva naći će se na udaru racionalizacije bolničkog sustava kroz tzv. outsourcing ili spin off. Ministar zdravlja Rajko Ostojić računa postići značajne uštede na izdvajanju nezdravstvenih službi, na koje otpada čak 30 posto svih bolničkih troškova, iz sastava bolnica. Prema podacima ministarstva zdravlja, u javnim bolnicama u Hrvatskoj zaposleno je oko 48.000 ljudi, a nezdravstveno osoblje, s oko 14.000 ljudi, čini čak 30 posto zaposlenih i troši dvostruko više bolničkog novca od europskog prosjeka gdje na popratne službe odlazi oko 16 posto bolničkog proračuna.
Čišćenje bolnica
Nezdravstvene službe poput čišćenja, održavanja, kuhinje, praonica rublja, zaštitarske ili vrtlarske službe mogu se prepustiti privatnom sektoru, dok bi izdvajanje informacijske tehnologije, financijskog poslovanja i pravnih poslova putem spin off-a zahtijevalo dobro razvijeno specijalizirano tržište ovih usluga, ocjenjuje se u javnom pozivu kojim Ministarstvo zdravlja traži vanjskog konzultanta za izradu projekta ušteda putem outsourcinga, odnosno spin off-a. Dok bi outsourcing značio prepuštanje ovih službi, pa i zaposlenih, u ruke privatnih tvrtki, spin off nešto je umjerenija varijanta i znači prelazak spomenutih službi u tvrtku-kćer koju osniva sama bolnica ili druga javna ustanova. Od prvog je modela prepuštanja ovih službi privatnom poslodavcu ministar Ostojić, kako tvrdi, odustao, iako u pozivu za konzultantske usluge jasno stoji i takva opcija. Outsourcing je i sindikatima i poslodavcima u zdravstvu neprihvatljiva varijanta, koliko zbog izvjesnog gubitka radnih mjesta, toliko i zbog toga što se u praksi već pokazao skupljim sustavom od postojećeg. Spin off, u kojem bi se čišćenje bolnica prepustilo tvrtki-kćeri u vlasništvu same javne ustanove, jamčilo bi veću sigurnost radnih mjesta. Bi li se postigle uštede, i kolike, tek treba izračunati.
– Osobno smatram da nitko, ako ste dobro organizirani, ne može taj posao raditi bolje od vas – komentira Vlado Jukić, ravnatelj Bolnice za psihijatrijske bolesti Vrapče. Tehnička služba u toj bolnici radi daleko bolje nego što bi radio netko izvana, kaže Jukić, ali zato svakoga dana osobno obiđe krug po bolnici da vidi što tko radi. “Ne kažem da to mora biti generalno pravilo za sve, ali je u ovoj bolnici, gdje imamo preko 20 zgrada, ovo rješenje krajnje racionalno”, tvrdi ravnatelj Vrapča.
Nezadovoljni sindikat
Iskustvo je, kažu u Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), pokazalo da zbog nerazvijenosti sustava i slabe ponude trgovačkih društava za usluge pranja ili čišćenja dolazi do monopola i usluge outsourcinga postaju skuplje nego što su bile dok ih je obavljalo bolničko osoblje. Formiranje tvrtke-kćeri na regionalnoj osnovi, koja bi određenom uslugom pokrivala više bolničkih ustanova tog područja, po mišljenju ravnatelja Udruge, Mile Klepe, bilo bi dobro rješenje.
– Smatram da bi osnivanje takve tvrtke oko regionalne bolnice Zadar, koja bi pokrivala bolnice u Šibeniku, Kninu, Gospiću koje gravitiraju zadarskoj bolnici, bilo opravdano. Tvrtka bi bila u vlasništvu bolnice, i izbjegle bi se zamke outsourcinga – ističe Klepo.
U Samostalnom sindikatu zdravstva nezadovoljni su racionalizacijom drugih stavki, koje bi trebalo srezati prije spin off-a.
– Ministar još nije ni počeo zavrtati pipe na koje curi bolnički novac. Kad njih zatvori, možemo razgovarati o spin off-u. Dosta je bilo toga da su ambulante popodne zatvorene, a liječnici rade kod privatnika, ili da nam liječnici za penziju rade na ugovor o djelu. Osim toga u zadnjih se četiri godine u bolnicama zaposlilo više tisuća ljudi, mahom administratora. Prvo se njih treba riješiti – poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica sindikata zdravstva. Kod bilo kakvog izdvajanja higijenske službe, veli ona, mora se voditi računa o europskim standardima jer će prvi na udaru biti pacijenti. Što se zaposlenih tiče, s tvrtkom kćeri potpisivat će ugovore o radu drugačije nego sad, a isto će biti i s pravima iz kolektivnog ugovora, upozorava sindikalna čelnica.