Otočki bataljun se prisjetio poginulih boraca te zahvalio Urliću i Simičiću

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Ratni veterani Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otok, poznatijeg kao Otočki bataljun, obilježili su ovog vikenda 21. obljetnicu osnivanja svoje postrojbe.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na grobovima poginulih hrvatskih vojnika u Salima, Sutomišćici, Preku, Lukoranu i Zadru. Braneći svoju domovinu, svoje živote položili su Denis Špika, Miljenko Zorić, Dragan Špar i Danijel Grbin.

Kako je rekao njihov ratni zapovjednik Joško Pulja, svrha je okupljanja pripadnika otočkog bataljuna ne prepustiti zaboravu sjećanje na svoje poginule suborce.

Prigodna svečanost u Jedričarskom klubu Uskok iskorištena je i za odavanje počasti donedavnom zapovjedniku HRM kontraadmiralu Anti Urliću, koji je dio ratnog puta proveo upravo s Otočkim bataljunom. Urlić je uvijek bio vezan za Zadar, te se se po riječima gradonačelnika Zvonimira Vrančića odmah odazvao molbi za dostavu vode vojnim vodonoscem, žednim zadarskim otocima. Njega i viceadmirala Zdenka Simičića, koji odlazi u mirovinu, darivali su predstavnici Grada Zadra, Jedriličarskog kluba Uskok te veterani HRM-a.

Obraćajući se nazočnima, ratni zapovjednik Škabrnjskog bataljuna Marko Miljanić najavio je skori početak gradnje memorijalnog spomen-centra u Škabrnji, za koji je prošle godine kamen-temeljac položio predsjednik Ivo Josipović. Spomen centar na Ražovljevoj glavici gradit će inženjerija Hrvatske kopnene vojske, a košta će oko 6,5 milijuna kuna. Posebno mjesto u spomen-centru imat će zapovjednik jedne od satnija Otočkog bataljuna Denis Špika, koji je 1993., nakon akcije Maslenica, poginuo baš na Ražovljevoj glavici.

Svečanosti su nazočili pripadnici bataljuna i javni dužnosnici, među kojima i saborski zastupnik Božidar Kalmeta, brigadni general Mladen Fuzul, pukovnik Ivica Matešić Jeremija, ratno vodstvo 112. brigade i dr.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika padam
Ja sam član otočkog bataljona bija od akcije maslenica....ali ne vidin ja tu moje suborce koji su bili U Škabrnji, Pridragi, posli pogibije Denisa, heroja, na Velebitu....osim Pulje....Merhara....Ovo je izgleda samo za uzvanike stvoreno....
Slika korisnika buntovnik
Poštovani otočki bataljunaši predvođeni "junakom" Joškom Puljom,po vama bi četnici bili još na MUSAPSTANU,jedina vam je odlika što ste stvoreni za SAMOREKLAMIRANJE uz blagoslov bivših JUGOOFICIRA,da nije bilo "ZAOSTALIH VLAJA",još bi vam četnici bacali granate po Kalelargi i nemojte spominjati ni Škabrnju ni Pridragu i nemate čime ponositi, jer ste bižali glavom bez obzira i napuštali već osvojene položaje za koje je već bilo palo puno krvi.
Slika korisnika huligan
Slaba je to bila jedinica ali ima dobar marketing,,btw vid Fuzula jučer odaje počast srbima u Gošiću a danas tu...beskičmenjak