Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kiša onemogućila mjerenje tlaka i šećera

30.09.2013. 22:00
Kiša onemogućila mjerenje tlaka i šećera


I u Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti vodeće po smrtnosti, a od njih je prošle godine umrlo 24.988 osoba, što čini 48,3 posto ukupno umrlih
Iako je u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana srca Služba za socijalnu medicinu i javno zdravstvo zadarskog Zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Odsjekom za kardiologiju i Odjelom za pedijatriju Opće bolnice Zadar jučer na Narodnom trgu planirala za građane organizirati akciju mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase i opsega struka, kiša koja je padala cijelog prijepodneva onemogućila je ovu tradicionalnu akciju.
Tako ove godine Zadrani zbog lošeg vremena nisu imali priliku besplatno provjeriti tlak i šećer u krvi, a ostali su uskraćeni i za edukativne brošure i informacije koje bi tom prigodom dobili od zdravstvenih djelatnika o prevenciji bolesti srca i krvnih žila.
U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti vodeće po smrtnosti, a od njih je u 2012. godini umrlo 24.988 osoba, što čini 48,3 posto od ukupno umrlih.
U Zadarskoj županiji bolesti srca i krvnih žila su, također vodeće po smrtnosti. Po podacima Državnog zavoda za statistiku u prosjeku godišnje u Zadarskoj županiji umire 800 – 900 osoba od čega 55 posto čine žene, a 45 posto muškarci.