Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obranili otoke, branili zaleđe

30.09.2013. 22:00
Obranili otoke, branili zaleđe


Prve zadaće Odreda bile su na zaprečavanja prolaza brodovima JRM. Obljetnica postrojbe uvijek je prilika za sjećanje na poginule pripadnike Denisa Špiku, Dragana Špara, Danijela Grbina i Miljenka Zorića


Okupljanjem suboraca njihovih prijatelja, jučer je obilježen 22. obljetnica osnutka Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok poznatijeg kao Otočki bataljun. Zbog kiše, umjesto u prostoru Udruge veterana HRM-a na Brodarici, svečanost je održana u dvorani OŠ Šimuna Kožičića Benje.
Predsjednik udruge i ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja prisjetio se prvih akcija na moru, kad su pripadnici njegove postrojbe vršili prve zadaće zaprečavanja prolaza brodovima JRM. No obljetnica postrojbe uvijek je prilika za sjećanje na poginule pripadnike Denisa Špiku, Dragana Špara, Danijela Grbina i Miljenka Zorića.
Na te dane podsjetio je i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta koji je bio pripadnik Otočkog bataljuna. Kalmeta je rekao da je obljetnica ove postrojbe uvertira za Dan obrane Zadra koji će se obilježiti u nedjelju.
– Otočki bataljun činili su radnici, težaci i ribari naših otoka, ali i domoljubi iz zaleđa. Posebna je to prilika u kojoj se sjećamo naših poginulih, jer da nije bilo tih ljudi, veliko je pitanje kako bi danas izgledala Hrvatska. Stoga uvijek moramo biti ponosni na te ljude i njihovu žrtvu za slobodu, rekao je između ostalog zadarski gradonačelnik.