Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U OB Zadar još nisu imenovani izvršitelji za rad tijekom štrajka

30.09.2013. 22:00
U OB Zadar još nisu imenovani izvršitelji za rad tijekom štrajka


Najavljena radikalizacija odnosi se na sve sindikalne podružnice pa tako i na zadarsku, a to znači da se ovi “mali ustupci” za pacijente koji su se radili do sada više neće raditi već se u potpunosti prelazi na nedjeljni rad, naravno uz sve one stvari koje su izuzete, a to su briga za odjelne pacijente, djecu, trudnice i rodilje, psihijatrijske, onkološke bolesnike i slično, istaknula je dr. Milka Matešić Hoti


Iako su medicinske sestre/tehničari prekinuli štrajk, njihovo normalno obavljanje svakodnevnih poslova malo će značiti u slučaju najavljene radikalizacije štrajka liječnika. Iako se jučer u Općoj bolnici Zadar više-manje radio isti opseg posla kao i tijekom gotovo dva tjedna štrajka, već ovih dana situacija bi se mogla bitno promijeniti – i to na gore za pacijente. Kako s Ministarstvom nije postignut nikakav dogovor, tvrdi Hrvatski liječnički sindikat na čelu s dr. Ivicom Babićem, radikalizacija štrajka njihovo je posljednje oružje, a primjenjivat će se u svim sindikalnim podružnicama na području Hrvatske, pa tako i u Zadru.
– U zadarskoj bolnici za vrijeme štrajka gotovo 95 posto ambulanti radilo je samo hitnoće po režimu rada od 48 sati tjedno. Najavljena radikalizacija odnosi se na sve sindikalne podružnice pa tako i na zadarsku, a to znači da se ovi “mali ustupci” za pacijente koji su se radili do sada više neće raditi, već se u potpunosti prelazi na nedjeljni rad, naravno uz sve one stvari koje su izuzete, a to su briga za odjelne pacijente, djecu, trudnice i rodilje, psihijatrijske, onkološke bolesnike i slično, najavila je dr. Milka Matešić Hoti, predsjednica sindikalne podružnice HLS-a u OB Zadar. Napomenula je, također kako zadarska bolnica još uvijek nije imenovala izvršitelje dužnosti, odnosno izvršitelje koje su ravnatelji dužni imenovati, a koji su obvezni obavljati poslove tijekom štrajka.
Za pacijente radikalizacija štrajka znači da sve one usluge koje ne mogu dobiti nedjeljom u bolnici neće moći dobiti niti u normalno radno vrijeme. Kao i nedjeljom radnim danom trebali bi raditi samo dežurni liječnici, a tamo gdje rad nije organiziran u dežurstvima ravnatelj institucije mora organizirati rad. Hitni pacijenti, kao i ostali neće biti životno ugroženi, no ako mogu morat će na čekanje.