Od bijede i neimaštine do najljepšeg benediktinskog samostana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Život zadarskih benediktinki Sv. Marije u Zadru u prošlome stoljeću bio je sve samo ne lagan. Posebno teške bile su ratne i poratne godine II. svjetskog rata. Naime, 16. prosinca 1943. saveznici su počeli strahovito bombardiranje Zadra u kojem su u sedamdesetak navrata srušili gotovo cijeli grad, uključujući i samostanski kompleks Svete Marije. U samostanu je tada bilo 16 koludrica. Porušeni samostan nije više bio mjesto gdje su mogle živjeti, moliti i raditi. Morale su ići potražiti sigurnije mjesto. Prva destinacija bio je Nin, odnosno roditeljska kuća časne sestre Klementine Stulić. U Ninu su koludrice ostale kratko vrijeme, a onda su ih raselili po benediktinskim samostanima u Pagu, Rabu, Krku i Cresu, priča poglavarica, časna majka Anastazija Čizmin.

- Sestre su tamo bile do 1947. godine kada je biskup poslao poruku da je vrijeme da se benediktinke vrate u Zadar. Sestre su poslušale i vratile se u Zadar. Najprije su otišle u crkvu sv. Marije koja je bila porušena, no Gospin kip u staklu ostao je neoštećen. To im je dalo snagu i shvatile su to kao Božji znak da će se njihov samostan obnoviti kad-tad, priča časna Anastazija.

Vrijeme bijede i neimaštine

Iako je i Sjemenište te 1947. godine bilo u ruševnom stanju, biskup je ipak odlučio benediktinkama dom dati upravo u njemu. Bilo je to vrijeme bijede i neimaštine, a u Sjemeništu su časne sestre dobile prizemlje, 2. i 3. kat. Na prvom katu nalazila se klasična gimnazija, ali se hodnikom odvojio prostor za klauzuru, pojašnjava časna Anastazija.

- Do 1966. godine nije se mogao naći zajednički jezik između crkve, države i samostana, no te godine sklopljen je ugovor kojim je tadašnja Jugoslavija napokon dozvolila da se samostan može obnoviti, ali uz uvjet da dva krila samostana budu rezervirana za izložbeni postav "Zlato i srebro Zadra".

Uslijedila je obnova samostana, a jednu od većih donacija za obnovu dao je papa Pavao VI. Pomogli su i benediktinci širom svijeta, kao i sve biskupije u ondašnjoj Jugoslaviji. Crkva sv. Marije blagoslovljena je 1980. godine. No, deset godina prije toga, 27. rujna 1970. godine časne sestre benediktinke vratile su se iz Sjemeništa Zmajević u svoj samostan.

- Biskupska konferencija zasjedala je te 1970. godine u Šibeniku. Naš nadbiskup, blagopokojni Marijan Oblak predložio je biskupima da koludrice presele u samostan i da se tom događaju dade povijesna i kulturna važnost. Biskupska konferencija to je prihvatila i svi biskupi došli su 26. rujna 1970. u Zadar kad je održana svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

I nakon 45 godina pjevao im isti zbor

Sutradan, 27. rujna biskupi su u procesiji od "Zmajevića" svečano dopratili časne sestre do samostana, priča časna Anastazija. Tom prigodom, kaže, pjevao je Središnji  gradski crkveni zbor kojeg je i tada, kao i danas vodio mons. Pavao Kero, a orguljaš je bio don Jerko Gregov.

Povodom 45. obljetnice povratka koludrica iz Sjemeništa Zmajević u obnovljeni Samostan sv. Marije u nedjelju je održano misno slavlje, a svečana večernja slavljena je u ponedjeljak. Nakon večernje uslijedio je koncert Središnjeg gradskog crkvenog zbora i prigodno druženje u klaustru samostana.

Zadarske benediktinke, njih ukupno 20 danas rade, mole i pjevaju i slave Gospodina u svom lijepo uređenom samostanu. Iako su većinom unutar zidina samostana, budući da po pravilima svoga reda ne izlaze u vanjski svijet, osim u nužnoj potrebi, one su dio Zadra i njegova zaštita. Osjećaju bilo ovoga grada, kažu, kao da su svaki dan na Kalelargi. Čuvaju njegovo "Zlato i srebro" i mole za njegov blagoslov i rast.

- Naše je moliti za Zadar. To su nam biskupi uvijek govorili: Molite za naš Zadar!

To i činimo i uvijek ćemo činiti. Da nam Bog sačuva grad od svakoga zla. Amen.

 SESTRA IZ TOGA ŽELI ZAUVIJEK OSTATI U ZADRU

Časna sestra M. Pierrette Guidi Klutse Abra Emefa prije dvije i pol godine došla je iz Toga u Zadar. Sestra Pierrette potječe iz obitelji katoličkog poglavara područja Danyi Daravé Todomé u Togu. U benediktinski samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije Dzogbégan ušla je 15. srpnja 1986. Svi ženski benediktinski samostani povezani su u CIB, Communio Internationalis Benedictinarum, Međunarodnu zajednicu benediktinki. U nizu susreta CIB-a, 2011. godine održan je i susret u Zapadnoj Africi (Togo, Benin, Gana). Uvijek iznova potaknuti željom da se samostani međusobno bolje upoznaju, više kontaktiraju i međusobno pomažu, već ima dosta primjera boravka jednih sestara kod drugih u svrhu učenja, rada ili specijalizacije. Zajednica Dzogbégan je brojna i nekoliko sestara, među kojima je i M. Pierrette, otišlo je na ispomoć drugim samostanima u Europi. Tako je M. Pierrette došla u Zadar 7. ožujka 2013. godine.

- Nakon isteka dogovorenog dvogodišnjeg boravka kod nas, podnijela je molbu našem samostanu i svojem matičnom samostanu Dzogbégan u Togu, za prijenos stalnosti (stabilitas loci) u Samostan sv. Marije. Ona je sada, kako nalažu konstitucije samostana, u trogodišnjem probnom razdoblju prije konačne odluke o prijenosu stalnosti, pojašnjava s. Anastazija.

 ČESTITKA PAPE PAVLA VI.

Papa Pavao VI. na obavijest o povratku koludrica u svoj samostan obnovljen nakon ratnih razaranja u II. svjetskom ratu, preko državnog tajnika Vilotta, poslao je svoj apostolski blagoslov:

"Sveti Otac želi za tako radosni događaj poslati veoma zaslužnim redovnicama izraze svoga zadovoljstva radi, uz tolike žrtve, postignutog uspjeha. Ujedno ih potiče da njihov povratak u povijesni samostan - koji je središnji pokretač njihova duhovnog života - označi sve žarči odgovor na njihov poziv u vjernosti onoj "ora et labora" koja iz dubine unutarnjeg života, hranjena liturgijom, crpi nadahnuće i velikodušnost za aktivnu službu braći u ljubavi."

Benediktinkama je ipak bila najdraža čestitka koju im je prilikom liturgijskog slavlja uputio nadbiskup Oblak, i koju dnevno nastoje provesti u djelo.

"Budite sklopljene ruke, grad na gori usred našeg Zadra i usred svoje Zadarske nadbiskupije. Budite sklopljene ruke za čitavu našu domovinu. (...) Nemojte ostati samo čuvarice jedne bogate kulturne i duhovne baštine prošlosti, već je i ubuduće povećajte svojim doprinosom i svjedočanstvom. Ostanite uvijek povezane sa svojim Zadrom i sa svojom hrvatskom zemljom, jer je Sveta Marija ovdje nastala i ovdje uzrasla."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno