Umijeće (ne)mogućega

Slika korisnika admin

U predizbornim političkim previranjima, trgovanjima, podmetanjima i  nesmiljenoj borbi za vlast, građani slušaju i o do jučer nemogućim  situacijama, pa i o teško zamislivim političkim "zarukama".

Kao najnovija predizborna priča pojavilo se i Milanovićevo "uzimanje  pod svoje" bivše prve HDZ-ovke i bivše premijerke Jadranke Kosor koja  otvoreno govori kako je s premijerom razgovarala. Ona zasigurno u srcu  još ima gorčinu što su je otjerali iz voljenog, nepreboljenog HDZ-a i  vjerojatno joj samo laska naknadno priznanje šefa SDP-a koji bi sada  razgovarao i o mogućnosti da ona bude na listi SDP-a. Njemu su, naime,  potencijalni saveznici svi koji imaju što reći protiv HDZ-a. Tako bi valjda  dobro došla i Jadranka Kosor čija je vrijednost naglo počela rasti tek kada  je postala nezavisna zastupnica pa joj se sada puno pripisuje i priznaje  dok joj se, kad je bila premijerka i šefica HDZ-a, puno prigovaralo i  oduzimalo.  I mediji su je kontaktirali za ozbiljna politička mišljenja,  racionalno je spuštala na zemlju usplahirene veličine, šefove SDP-a i  HDZ-a. I odjednom se konstatiralo kako Jadranka Kosor ima politički  kapital koji nikako nije za baciti. I ona sama tvrdi da politici još puno  može dati, no našla se u nezavidnoj poziciji jer nosi uteg stranke koja ju  je izbacila, a sa svojim "desnim" svjetonazorom ne pripada tzv. lijevoj  opciji. Iako također bivšem HDZ-ovcu Prgometu Most otvara prostor, ona  je još u fazi traženja komadića svoga političkog prostora. No, da bi se  stavila pod kapu SDP-a mnogima se čini nemoguće pa i zbog činjenice da  bi joj iz bivše stranke odmah s lakoćom predbacili kako se pokazala  istinitom ona optužba da se ponašala kao "zec iz SDP-ovog šešira". Je li  Kosor toliko očajna da bi povukla takav politički potez? Je li Milanović  toliko izgubio kompas ili se posljednjih dana toliko razbacivao  pobjedničkim duhom pa je postao politički privlačan? 

Naime, Kosor s velikim i dragocjenim iskustvom zasigurno nije  spremna srljati, da ne sagleda posljedice svoga čina, ali zasigurno joj je  neodoljivo privlačna pomisao da nakon parlamentarnih izbora onima  koji su je odbacili pokaže da je politički itekako živa. Taj jaki motiv nije  Milanoviću za otpisati bez obzira što bi se i njemu prigovaralo. Čak je i  izrekao kako Jadranku Kosor sada puno više cijeni nego kada je bila  premijerka. Tada je na nju sipao kritike sada je obasipa komplimentima?!  Dok ona razmišlja gdje će uložiti svoj politički kapital Milanović  domoljubno kliče na skupu svoje stranke koji je po naboju doista  nalikovao na neke HDZ-ove skupove. Može on to, borit će se za vlast dok  mu živo srce bije! Kao uostalom i Karamarko sa svojima. To im je posao,  a na građanima će ostati da procijene je li Milanović pretjerao ili samo  nastoji kontra HDZ-a okupiti sve koje može, ukrasti HDZ-u sve što može.  Pa i za gospodarske programe se optužuju da ih kradu jedni drugima?!  Olakotna im je okolnost što su u vrijeme izbjegličke krize gospodarske  vizije ostale po strani, no za građane kojima je upravo gospodarski  napredak kriterij po kojem će glasati stoji teška odluka jer su SDP i HDZ  toliko počeli sličiti jedan drugom da se mogla pogubiti i sama Jadranka  Kosor. 

Možda je na trenutak pomislila: SDP je sasvim OK, dijeli lekcije Srbiji,  udara u domoljubne bubnjeve, hvali Svetog Oca i Angelu Merkel, može to  sve, a nije  "žicoljubni" HDZ.

I ORaH Mirele Holy polako povija grane ulijevo jer s HDZ-om nikako ne  može, a u vjetar je otišla priča kako je suradnja s Milanovićevim SDP-om  nemoguća.

Takva je politika, umijeće (ne)mogućega!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno