„Ma kad ti kažem, njih dvadeset je došlo u polje, malo su pojeli, popili i onda su uzeli kante, pobrali grožđe, izmastili ga i odnijeli u podrum. I onda su još sve to platili.” Ovako nekako ide priča od neki dan iz Briševa, nakon što je dvadesetak zaposlenika jedne belgijske tvrtke, u sklopu svog ‘team building’ programa, odlučilo odabrati ‘dan iznenađenja’ na gospodarstvu Butić. I dok se jedni čude, drugi to poslovno zovu ‘ruralni turizam’. A stranci – oduševljeni.
– U našoj zemlji ovakvu mogućnost nemamo. Grožđe zbog geografskog položaja i meteoroloških uvjeta kod nas ne uspijeva, tako da je ovo uistinu bilo jedinstveno iskustvo, pojasnio je jedan od zaposlenika tvrtke Made with love, Frederick Vanbrabant. A kako kao pravi pripadnici IT sektora većinom borave za računalima, boravak u prirodi, među vinogradima, došao im je kao naručen.
‘Krivac’ za sve to bila je Anne-Julie Van Bever, također zaposlenica te tvrtke, koja je za svoje kolege poželjela organizirati večer koja će za njih biti ‘za pamćenje’. Na kraju su dobili cjelodnevni tretman, a kad su u večernjim satima zaplesali kolo, ali provukli i pokoji vlakić na zvukove harmonike, oduševljenja zbog sudara dvaju svjetova bilo je napretek.
– Željeli smo nešto posebno za zadnji dan boravka u Hrvatskoj i uz pomoć dviju djevojaka došli smo do obitelji Butić. Isprva je verzija obuhvaćala samo ”tajnu večeru’ s posebnim menijem, no oni su nam predložili i nešto više od toga, ukoliko smo otvoreni za to. Naravno, pristali smo i evo nas tu, kazala je Anne-Julie Van Bever, čije su kolege upravo u tom trenutku bosim nogama spretno mastili grožđe u kantama. I sama se okušala u ovom tradicionalnom načinu obrade grožđa, a osjećaj je bio izuzetan, kaže.
A još kada su čuli da će od grožđa koje su pobrali i obradili biti napravljeno vino s imenom njihove tvrtke, sreći nije bilo kraja. Naravno, cijela ova ponuda dobro je uklopljena i s gastronomskim dijelom priče. Domaće vino, te pršut i ovčji sir prema staroj recepturi obitelji Butić, sve napravljeno u vlastitoj radinosti, mogli su se konzumirati na svakom koraku ove ‘težačke rute’, a i sam zaključak večeri obilovao je gastro detaljima poput poslužene divljači koju su vlasnici sami ulovili, pa onda i pripremili.
– Jednostavno smo primijetili da naši gosti, uz izvornu hranu, imaju potrebu da još direktnije osjete kraj u koji dolaze. Kada smo čuli da nam u rujnu dolazi dvadesetak stranaca željnih posebnog iskustva, berba grožđa se činila kao pravi izbor, pojasnio je Ante Butić iz OPG Butić. A kada su mu njegovi gosti po dolasku s kombijima priopćili kako dio njihovih kolega u Briševo dolazi pješke iz Zadra, čisto onako, jer su željni prirode i poljskih puteva, u potpunosti je, kaže, bio siguran da je odabrao pravu ponudu za njih.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA