Dan općine Ražanac - nismo izabrani da budemo dvije strane, nego jedna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Na svečanoj sjednici o projektima i potrebi političke suradnje
Radovi za projekat 1. faze uređenja trga u Ražancu u visini 410.700 kuna završeni su u ožujku. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo je s 200.000 kuna. U tijeku je procedura za 2. fazu uređenja trga u vrijednosti od 213.589,37 kuna, a resorno ministarstvo sudjeluje s 147.000 kuna, doznajemo od načelnika Miletića
Velimir BRKIĆ
Svečana sjednica održana je u dvorani ražanačke knjižnice "Juraj Baraković"

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskom vitezu Stipanu Dundoviću u Radovinu i kod spomen-obilježja "Galebovi" u centru Ražanca, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Ražanac i blagdan Gospe od Ružarija, nebeske zaštitnice.

U župnoj crkvi Gospe od Ružarija održano je svečano misno slavlje nakon kojeg je održana i procesija s Gospinim kipom.

Mrtvačnice, vrtić, socijala

- Na lokalnim izborima u svibnju nismo izabrani da budemo dvije strane nego jedna, a ta jedna je Općina Ražanac sa svojih osam mjesta, poručio je na svečanoj sjednici Jure Matak (HSP AS), predsjednik Vijeća.

Naime, HSP AS obnaša izvršnu vlast i ima većinu u Općinskom vijeću, sedam od 13 vijećnika, dok HDZ ima jednog manje, odnosno šest vijećnika.

- Prije godinu dana smo svečano otvorili suvremeni dječji vrtić koji spada među najljepše objekte takvog tipa u našoj županiji, kazao je Nikola Miletić, ražanački načelnik koji je u povodu 24. rođendana Općine nabrojio završene, započete i najavljene projekte.

- Radovi za projekat prve faze uređenja središnjeg trga u Ražancu u visini 410.700 kuna završeni su u ožujku. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je sufinanciralo s 200.000 kuna, a projekt izgradnje mrtvačnice u Rtini u iznosu od 925.999,25 kuna sa 150.000 kuna sufinancirat će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Radovi su započeli u ožujku, a očekivani završetak je krajem idućeg mjeseca, najavio je Miletić, te nastavio nabrajati ražanačke projekte.

- Krajem kolovoza završeni su radovi na izgradnji prve faze mrtvačnice i kapele u Ražancu u vrijednosti od 1.480.014,16 kuna, kazao je Miletić.

Za sanaciju i održavanje nerazvrstanih cesta i poljskih putova utrošeno je 512.000 kuna, za uređenje plaže i obalnog pojasa 126.000 kuna, rekonstrukciju dijela javne rasvjete 212.000 kuna, poboljšanje vodoopskrbe Ražanca i Radovina 187.000 kuna, uređenje javnih površina 195.000 kuna, autobusne nadstrešnice 50.000 kuna, pomoć socijalno ugroženim pojedincima i obiteljima 45.106 kuna, financiranje DVD-a 187.200 kuna...

- Za organizaciju male škole, naknade za novorođenu djecu te za dječje igračke u Vuletinima u Jovićima izdvojili smo 22.000 kuna, dok smo za prvašiće osigurali po 700 kuna, nabraja Miletić dodajući kako su ove godine za učenike od prvog do četvrtog razreda osigurali 70.000 kuna. Također, kako reče, studentima daju stipendije, a srednjoškolcima sufinanciraju trošak prijevoza do zadarskih srednjih škola.

Nove bitke - gospodarske bitke

U tijeku je procedura za drugu fazu uređenja trga u Ražancu u vrijednosti od 213.589,37 kuna, a resorno ministarstvo sudjeluje s 147.000 kuna.

a za nogostup od Ljubačkih Stanova do Ljupča je 962.804,61 kunu. Županijska uprava za ceste projekt sufinancira sa 437.664,65 kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sa 100.000 kuna, kaže Miletić ističući kako proširenje ceste u Podvršju, također u suradnji sa ŽUC-om, iznosi 420.000 kuna.

Radi se projektna dokumentacija za ispraćajnu dvoranu na groblju Radovin, kameni nasip obalnog pojasa Ljubački Stanovi – Ljubač, izgradnju vodoopskrbnog cjevovoda od VS Škulići do Ražanca, školskog igrališta i drugo.

- Oporbenu stranku HDZ pozivam da nam se priključi u ozbiljnom i odgovornom radu za boljitak općinskih žitelja, pozvao je Miletić u svom završnom obraćanju.

Osim općinskih laureata, saborskog zastupnika Davora Lončara i zamjenika župana Šime Vickovića, na sjednici su nazočili i najviši predstavnici HSP AS-a koje je predvodio predsjednik Hrvoje Niče, vijećnici i općinsko čelništvo HDZ-a i mnogi drugi. Voditeljica je bila Anita Krpina Sikirić, općinska pročelnica.

Današnje je vrijeme puno nekih novih bitaka koje vodimo, kaže Vicković, a najteže su one na području gospodarstva na kojem trebamo intenzivno i kvalitetno zajedno raditi kako bismo svim žiteljima pružili mogućnost da ostvare sretan i dobar život.

- Nedavna elementarna nepogoda na području općine Ražanac napravila je veliku štetu na prometnicama i na pomorskom dobru. Procjena još i nije gotova, no sigurno je da ćemo trebati svaku pomoć u sanaciji, zaključio je Vicković.

Počasni građanin Dragutin Sanković, Općinski grb Zdenku Pavičiću

Dvojici hrvatskih bojovnika Domovinskog rata, Dragutinu Sankoviću i Zdravku Pavičiću, dodijeljena su najveća općinska javna priznanja. Pripadnik legendarne brigade Hrvatske vojske, 204. vukovarske brigade, ratni zarobljenik Dragutin Sanković, pomorski kapetan, proglašen je počasnim građaninom. Općinski grb dodijeljen je dobro znanom hrvatskom branitelju, heroju Domovinskog rata Zdenku Pavičiću.

Općinsko priznanje za područje postignuća u znanosti dodijeljeno je Luki Bari Žagaru. Općinsko priznanje za promicanje na području humanitarnog rada naknadno će se dodijeliti Kati Bomoštar koja nije nazočila svečanoj sjednici Vijeća.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)