EU novcem financirat će se obnova crkvice sv. Stošije iz 9. stoljeća

Slika korisnika valentinam
Grad najavio plan obnove vrijednog spomenika na Puntamici
Dok su se Grad i država dogovarali tko je nadležan za obnovu, crkvica je propadala, a u njezinu obnovu uključili su se predstavnici projekta "Ruins" koji diljem Europe obnavljaju povijesne ruševine
Marin GOSPIĆ
Planira se udahnuti novi život srednjovjekovnim ruševinama

Vijest da će novcem europskog projekta "Ruins" financirati obnova najstarijeg spomenika u županiji, crkvice sv. Stošije na Puntamici, oduševila je članove Društva prijatelja Puntamike. Nakon godina uporne borbe i obijanja brojnih pragova s molbom da se zaštiti ovaj spomenik kulture iz 9. stoljeća, njihov se trud isplatio - na Puntamiku su došli predstavnici projekta "Ruins - Održivo korištenje, očuvanje i suvremeno upravljanje povijesnim ruševinama u Srednjoj Europi". Putem programa Interreg Central Europe dogovorena je obnova ove predromaničke crkvice, a u vrijednost ovog spomenika uvjerile se se sve članice projekta iz Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Slovačke.

Naime, malo tko u Zadru nije čuo za srednjovjekovnu crkvicu na Puntamici, no rijetki znaju da je riječ o spomeniku iz 860. godine. Umjesto da se ruševinu crkvice što prije konzervira i dade joj novi sjaj kako bi se ona uvrstila i u turističke vodiče, iz godine u godinu ona je u sve lošijem stanju. Crkvica nema krova, pa su je poplavile i nedavne kiše, a vrijedni članovi Društva prijatelja Puntamike srećom su brzo sanirali štetu.

Zaštita povijesnoh ruševina

Čini se kako je i gradska vlast konačno odlučila obnoviti ovaj spomenik jer je pročelnik za EU fondove, Šime Erlić, na zadnjem kolegiju gradonačelnika najavio dva nova projekta financirana europskim sredstvima. Riječ je o programu naziva Ruins kojemu je cilj zaštititi povijesne ruševine te će, u suradnji sa stručnjacima, izraditi plan obnove crkvice sv. Stošije na Puntamici.

U projekt je uključena i Agencija za razvoj Zadarske županije, ZADRA NOVA, a na projektu sudjeluje još osam partnera iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Italije i Češke te Grad Zadar kao drugi hrvatski partner, navode u Agenciji. Radi se o istraživačkim i znanstvenim centrima, klasterima baštine, sveučilištu, udrugama, razvojnoj agenciji te jedinicama lokalne samouprave, a vodeći partner je Tehnološko sveučilište iz Lublina, Poljska. Svaki od partnera odlučit će se za pilot lokaciju na svom području koja će se istraživati za vrijeme trajanja projekta, naglašavaju u županijskoj agenciji.

Mještani uređuju crkvicu

Predsjednica Društva prijatelja Puntamike Bruna Supičić koja je, uz predstavnike Grada i Konzervatorskog odjela, dočekala predstavnike Ruins fonda, kaže kako su bili oduševljeni onim što su vidjeli.

- Bili su ugodno iznenađeni kada su saznali da sami mještani održavaju ovaj spomenik i svih ovih godina paze da ne dođe do većih oštećenja. Složili su se da crkvica treba krov kako zbog kiša ne bi dalje propadala, pogotovo kada smo im objasnili da se ovdje održavaju i koncerti, primjerice, maestro Dešpalj je bez dvoumljenja prihvatio naš poziv jer je bio oduševljen idejom da svira u ovakvom prostoru. Tu je i klapa Niko proslavia svoju obljetnicu, a imamo još puno planova za ovaj prostor. Osim koncerata, tu bi se mogla održavati i vjenčanja i drugi svečani događaji, samo neka se crkvica konačno uredi - kaže Bruna Supičić, dodajući kako bi velika atrakcija bilo i uvrštenje ovog spomenika u turističke vodiče grada i županije.

Krivo je - "društveno" vlasništvo

O tome kako je moguće da je tako star spomenik u Zadarskoj županji prepušten propadanju i da ga svih ovih godina od uništenja spašavaju mještani Puntamike, razgovarali smo sa pročelnikom Grada Zadra za kulturu, Radovanom Dunatovim. On pak smatra kako je Grad poduzeo sve, a za ovakvo stanje crkvice krivo je - neutvrđeno vlasništvo.

- Na tom je mjestu bila trafostanica koju je Grad dao izmjestiti. Htjeli smo crkvicu urediti i nominirati za sredstva Ministarstva, ali se ispostavilo da je ona u zemljišnim knjigama uknjižena kao društveno vlasništvo, ali ono kao titular u Hrvatskoj ne postoji. Naša je pravna služba stoga tražila da se crkvicu preknjiži na Grad jer niti mi niti Ministarstvo ne možemo ulagati sredstva ukoliko nije poznat titular, međutim, na to se žalila država te se ovaj prostor još uvijek vodi kao društveno vlasništvo. To je jedini razlog zbog kojega Grad dosad nije ništa mogao napraviti, no problem vlansištva sada će se riješiti jer su se pojavili predstavnici programa Ruins koji su voljni sufinancirati obnovu crkvice - kaže Dunatov.

Projekt RUINS vrijedan 1,8 milijuna eura

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA novim projektom RUINS (Sustainable re-use, preservation and modern management of historical ruins in Central Europe) planira udahnuti novi život srednjovjekovnim ruševinama, točnije crkvi sv. Stošije na Puntamici.

Kako navodi ZADRA NOVA, ovom 1.765.421 eura vrijednom projektu, koji je započeo 1. lipnja 2017. godine, cilj je kroz kombinaciju istraživačkih zadataka i konzervatorskih poslova unutar odabranih pilot lokacija među pet gradova Središnje Europe, među kojima je i Zadar, osmisliti moderan način upravljanja ruševinama koristeći njihove suvremene i društveno korisne funkcije, uz očuvanje povijesnih vrijednosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)