Tomislava Smolića u kažiprst ugrizao mladi poskok

Slika korisnika valentinam
Dok je čupao kolce za pomidore u obiteljskom vrtu u Debeljaku
U trenucima dok se to događalo doživio sam šok jer nisam očekivao da bi se to moglo dogoditi u našem vrtu, da bi poskok mogao baš tamo doći i omotati se oko štapa, gdje ga nisam uspio vidjeti. Kad sam shvatio što se dogodilo, znao sam da ne smijem paničariti, govori Smolić
Poskoci se u ovo doba godine dižu u grane Serum protiv otrova primio je na Zaraznom odjelu OB Zadar

 U vrtu ispred naše obiteljske kuće u Debeljaku u subotu sam čupao kolce koji pridržavaju stabiljke pomidora, a u tome su mi pomagali supruga i naše troje djece. U jednom trenutku sam 'štape' koje sam izvadio htio odnijeti iz vrta kako bih napravio reda, kada sam osjetio da me nešto ubolo u prste desne ruke. U prvi mah sam mislio da sam se nabo na nešto oštro, no onda sam odlučio pogledati te sam na kažiprstu vidio dvije rupice. Rekao sam samo "oho", a onda sam krajičkom oka vidio malog poskoka dugog 20-ak centimetara kako polako gmiže te potom i nestaje u rupi u zidu, priča Tomislav Smolić, 37- godišnji procjenjitelj štete u jednoj osiguravajućoj kući.

- U trenucima dok se to događalo doživio sam šok jer nisam očekivao da bi se to moglo dogoditi u našem vrtu, da bi poskok mogao baš tamo doći i omotati se oko štapa, gdje ga nisam uspio vidjeti. Kad sam shvatio što se dogodilo, znao sam da ne smijem paničariti, da ne smijem potrčati kako se otrov ne bi brzo proširio mojim tijelom. Moja supruga se, dakako, uspaničila, ali smo ipak uspjeli ispravno reagirati. U tih 15-ak minuta vožnje do Opće bolnice u Zadru cijeli sam se preznojio, od čega su dobar dio izazvali panika i strah. Nije ugodno. Misliš na najgore, govori Smolić dodajući kako je sva sreća da su na vrijeme reagirali i da ga je supruga odvela u bolnicu.

 

- Osjećao sam bol u ruci, ali, kako mi je rekao dr. Boris Dželalija, voditelj Zaraznog odjela, nisam imao one simptome kakvi znaju biti kada ljude ugrize poskok. Ovaj liječnik me zaprimio, rekao je da je vidljiv ugriz pa su mi dali serum protiv otrova ove zmije jer nisu htjeli riskirati. Pretpostavljaju kako poskok u moje tijelo nije ušpricao kompletnu dozu otrova, a ja sam područje kažiprsta i šake nastojao nastojao držati stisnuto da se otvor ne širi, kaže ovaj mještanin Debeljaka koji je i jučer bio na kontroli na Zaraznom odjelu.

- I dalje osjećam lagani bol u ruci, ali nije neizdrživo. Još uvijek je prst otečen, no otok se nije dalje proširio. Javili su mi da je u međuvremenu moj otac sa sumporom palio rupu u zidu vrta u koju je ugmizao poskok. Nadam se da više neće izlaziti, iako se nitko od nas nije nadao da će ove zmije biti aktivne u ovo doba godine. Najveći problem je što pretpostavljam da bi, kad me već ugrizao mladi poskok, tu mogla biti i njegova mama. Strah me da našu djecu ne ugrizu, priča Smolić dodajući kako su poskoke mještani viđali u okolici Debeljaka, u šumi i u polju, ali ne i oko kuća. U davnija vremena u nas su mještane znale ugristi ove zmije, a zadnji slučaj dogodio se prije više od 20 godina, zaključuje ovaj Debeljačanin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.8 (4 glasova)

Komentari

Slika korisnika bilikamen
Bogami svi bi paničili posle ujeda poskoka