Zadarski profesor i povjesničar Romano Meštrović objavio prvu samostalnu knjigu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U Zadar putovi vode - Iz života srednjovjekovnog Grada
Meštrović je prikazao najburnije razdoblje iz povijesti Zadra, njegovu, kako je naglasio, ljepšu stranu, iz osobnog kuta i pri tome ponovno iskazao gotovo poslovičnu skromnost
Naslovnica knjige "U Zadar putovi vode (Iz života srednjovjekovnoga Grada)"

Meštrović je prikazao najburnije razdoblje iz povijesti Zadra, njegovu, kako je naglasio, ljepšu stranu, iz osobnog kuta i pri tome ponovno iskazao gotovo poslovičnu skromnostProf. Romano Meštrović, jedan od najmarljivijih proučavatelja povijesti našega grada, pojavio se s prvom samostalnom knjigom naslovivši je "U Zadar putovi vode (Iz života srednjovjekovnoga Grada)" i taj svoj samostalni prvijenac posvetio svojoj supruzi Ani. U vlastitom izdanju od 200 primjeraka, a sponzorstvom Grada Zadra, tiskano u Denona d.o.o. Zagreb, na 215 stranica velikog formata i u boji, s nizom kvalitetnih fotografija, ilustracija, iluminacija, faksimila Meštrović je prikazao najburnije razdoblje iz povijesti Zadra, njegovu, kako je naglasio, ljepšu stranu, iz osobnog kuta i pri tome ponovno iskazao gotovo poslovičnu skromnost. Njegova knjiga otkriva nam mnoge vrijedne podatke i stavove o tome dobu manje poznate, a stečene na višedesetljetnom istraživanju, poštivajući maksimalno ranija tuđa saznanja o toj građi. O stručnoj kvaliteti knjige će drugi, a naglasio bih ovdje jednu njezinu uistinu posebnu posebnost. Napravile su je dvije osobe gotovo potpuno suprotnih svjetonazora. Jer, prof. Meštrović redovito se u javnosti predstavljao kao ateist, u najmanju ruku agnostik, a za prof. Nebojšu Gunjevića (tajnika klasične gimnazije), koji je knjigu uredio, grafički obradio, lektorirao, napisao recenziju i pogovor, zna se kako je duboki vjernik. A bliski su prijatelji i suradnici. I taj njihov odnos, ta posebnost ujedno je i lijepa poruka - različitosti se i te kako mogu družiti na opću korist. U ovoj knjizi ćete naći kako je mons. dr. sc. Pavle Kero ustvrdio da je Romano Meštrović vjernik. Priključio bih se monsinjorovom mišljenju smatrajući kako je Romano u zabludi koje nije svjestan. On je svakako vjernik - bar veliki vjernik u Zadar. A što se knjige tiče, koja je upravo tiskana, svi putovi u srednjovjekovnom razdoblju, kako naslov sugerira, uistinu su u Zadar vodili.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Čestitam!Gdje se može kupiti knjiga?