Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FOTOGALERIJA: Susret hrvatskih Novigrada po prvi puta uključio i peti Novigrad

01.10.2018. 14:09
FOTOGALERIJA: Susret hrvatskih Novigrada po prvi puta uključio i peti Novigrad


Prošlog vikenda u Novigradu Podravskom održao se je susret hrvatskih mjesta koja u svojem nazivu imaju ime Novigrad. Sve je počelo davne 1986. godine s prvim susretom u Novigradu Podravskom na kojem su uz domaćina sudjelovali predstavnici Novigrada dalmatinskog i Novigrada istarskog.
Tijekom Domovinskog rata susreti se nisu održavali da bi ponovo započeli 1998. godine, ali tada u proširenom sastavu jer se je priključio Novigrad na Dobri iz općine Netretić u Karlovačkoj županiji.
Svake godine susretima koji se odvijaju tijekom rujna domaćin je jedan od Novigrada, a susreti se sastoje u druženju Novigrađana, sportskim natjecanjima i upoznavanju s prirodnim i kulturnim znamenitostima kraja domaćina. Ove jeseni u krug Novigrada priključio se je Novi Grad, mjesto u općini Oprisavci s područja Brodsko- posavske županije.


Proslava 140 godina DVD-a
Ova druženja stvorila su niz prijateljstava i poznanstva stanovnika Novigrada, što je vidljivo po tome da su gosti smješteni uvijek u istim obiteljima domaćina.
Novigrad Podravski i njeni žitelji za svoje goste spremili su bogat i raznovrstan program koji je bio obogaćen s proslavom 140 godina DVD-a Novigrad Podravski. Petak koji je rezerviran za dolazak gostiju i njihov smještaj u obitelji domaćina subota je obilovala događanjima. Podravci su se potrudili da svoje goste upoznaju s ljepotama Podravine uz Dravu i povijesnim značajem Đurđevca u obrani od Turaka.
Za posjeta starom gradu u Đurđevcu prikazana je skraćena verzija daleko poznate Legende o Picokima, koja se održava punih 50 godina svake posljednje subote u Lipnju. Legenda kaže da je turska vojska na svom putu naišla na utvrdu Đurđevac koju je opsjedala uz velike gubitke puna tri mjeseca.
Ulama beg, zapovjednik moćne vojske, nakon toga je odlučio da u potpunosti opkoli utvrdu Đurđevac i glađu prisili branitelje na predaju. Kada su branitelji potrošili sve zalihe hrane, preostao je samo jedan pijetao, po podravski picok, koji umjesto da se pojede branitelji su topom ispalili na šator Ulama bega. Ova ratna varka je urodila plodom jer su Turci povjerovali da u Đurđevcu ima obilje hrane i odustali od opsade grada


Podravski konak
Nakon Đurđevca Novigrađani su krenuli na tipičan podravski konak uz rijeku Dravu. Konak je poljoprivredni objekt udaljen od naselja okružen oranicama i šumom. Na konaku se je boravilo od ranog proljeća do kasne jeseni, kada se je ljetina i stoka selila u matična naselja.
Na konaku Etno kući OPG Karlovčan gosti su se upoznali s tradicijom podravskog života, kao i bogatom kulinarskom vještinom Podravki i Podravaca. Osim uživanja u ljepotama kraja uz Dravu te bogatoj i raznolikoj trpezi, Novigrađani su se nadmetali u nekoliko sportova: malom nogometu, povlačenju konopa i trčanju u vreći.
Sudionici Novigrada dalmatinskog ostvarili su dva treća mjesta u malom nogometu i povlačenju konopa, a pobijedili su u trčanju u vreći.
Naravno, nakon izleta po Podravini uslijedilo je druženje u sportskoj dvorani do ranih jutarnjih sati.
U nedjelju nakon svete mise i ručka Novigrađani, prepuni dojmova, krenuli su svaki na svoju stranu čekajući druženje u sljedećoj godini kada je domaćin Novigrad dalmatinski.




Radošević: Stekao sam brojne prijatelje


Ovo mi je osmi susret Novigrada, govori Duško Radošević iz Novigrada dalmatinskog dodajući kako je stekao brojne prijatelje iz ostalih Novigrada s kojima se druži ne samo za ovih susreta, već i tijekom godine. – Brojni moji sumještani tijekom ljeta imaju brojne goste iz kontinentalnih Novigrada. Sada mi je 79 godina, ali se nadam da ću još nekoliko godina ići na ove susrete, priča Radošević.


Klapan: Veseli uključenje mladih u susrete
Susret Novigrada, osim kulturno zabavnih događanja, omogućuje nam razmjenu iskustava, a na ovom susretu dogovorili smo zajednički nastup prema fondovima Europske unije s područja kulture, turizma i zaštite okoliša, pojašnjava Joso Klapan načelnik Općine Novigrad dalmatinski i nastavlja:


– Svake godine se u susret Novigrada sve više uključuju mladi, što posebno veseli jer time ovi susreti pokazuju svrhu postojanja. Stvaraju se nova prijateljstva, a očekujemo i nove ljubavi pa da imamo vjenčanje na susretu, što bi bila točka na „i“, govori Klapan dodajući kako moraju, budući da je sljedeće godine nnjihov red da budu domaćini, osmisliti bogat i zanimljiv program jer ovo što su uradili kolege iz Novigrada Podravskog bilo je gotovo savršeno.