Limene garaže "pustile korijenje" u nekim zadarskim dvorištima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Grad ništa ne može dok se vlasnici i korisnici ne slože
Svjesni smo problema s tima garažama, ali većina njih je izgrađena ili postavljena na privatnim parcelama i za dvorište na Relji preko puta glavne pošte nekoliko smo puta pokretali inicijative da se očisti od garaža i šupa te da se taj prostor uredi i napravi parking i što još treba, ali vlasnici ili korisnici nisu htjeli rekao je pročelnik Kasap
Marin GOSPIĆ
Do nekog usuglašenog rješenja garaže će "krasiti" ovo dvorište

Mnoga zadarska dvorišta odavno više nemaju mjesta za dječju igru i dječji smijeh. Njihovo mjesto zauzeli su automobili koji su ispunili svaki pedalj praznog prostora, pa su nekadašnja dječja igrališta poslata parkirališna mjesta. Pored toga, u mnogim je dvorištima kroz dugi niz godina izgrađen i postavljen velik broj metalnih, na brzinu sklepanih garaža i šupa koje su zauzele veći dio slobodnih površina.

Na prvom mjestu pitanje vlasništva

Stanari tih dvorišta umjesto praznog prostora na kojem bi se mogao urediti park, postaviti se klupa, zasaditi pokoje stablo ili cvijeće, gledaju na brzinski sklepane garaže koje su se pod zubom vremena počele i raspadati. Neke su i napuštene pa su leglo miševa, štakora te nagrđuju izgled grada i ugrožavaju zdravlje građana.

Poslali smo u Grad Zadar upit o tome planira li Grad nekako rješiti probleme ovih garaža te ima li ikakvog načina da se one saniraju, urede, uklone ili uljepšaju te se tako dvorišta oslobode i stvori prostor, ako već ne za djecu, onda barem za automobile.

- Svjesni smo problema s tima garažama, ali većina njih je izgrađena ili postavljena na privatnim parcelama i Grad tu ne može ništa. Ovo je problematika tri gradska odjela - Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odjela za komunalne djelatnosti te Odjela za upravljanje gradskom imovinom. Grad Zadar je zainteresiran da se ovaj problem riješi te da što više prostora u gradu bude uređeno, održavano, ali svako dvorište ima svoju posebnost i svoju problematiku te svima treba pristupiti posebno, rekao nam je Darko Kasap, pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo. Istaknuo je kako je pri rješavanju ove problematike prvo pitanje vlasništva, je li državno ili privatno.

Prije je Grad čak i znao uređivati dvorišta koja su bila u privatnom vlasništvu, kao što su dva dvorišta u Ulici Stjepana Radića, ali novim zakonskim odredbama ovo je onemogućeno.

Dalje od idejnih rješenja se nije stiglo

- Za dvorište na Relji preko puta glavne pošte nekoliko smo puta pokretali inicijative da se očisti od garaža i šupa te da se taj prostor uredi i napravi parking i što još treba, ali vlasnici ili korisnici nisu htjeli rekao je Kasap. Podsjetio je kako je prije nekoliko godina u sklopu interdisciplinarne škole Zadar 2020. obrađen ovaj prostor. Na radionicama su sudjelovali studenti Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba te raznih odjela Sveučilišta u Zadru te su zajedno promišljali i obradili nekoliko javnih prostora na području Zadra, među kojima je i spomenuto dvorište.

Tada je bilo govora kako je ovo dvorište veličine tri Narodna trga u kojem su garaže, a za što su arhitekti napravili idejni projekt koji su željeli taj prostor oplemeniti tako da stanari imaju i parkiralište i spremišta, ali i parkić.

Međutim, dalje od idejnih rješenja se nije stiglo jer, prema riječima Kasapa, stanari nisu bili suglasni.

- U centru Zadra imamo desetak dvorišta u kojima je ovakva ili slična situacija i za što tražimo rješenje za uređenje, ali u većini slučajeva radi se o privatnim parcelama i na stanarima, odnosno vlasnicima i korisnicima tih garaža i šupa je da pokrenu inicijativu, a Grad će se uključiti u rješavanje tih problema, zaključio je Kasap.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)