Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ministar Marko Pavić otvorio Hrvatsku kuću filantropije

01.10.2018. 19:34
Ministar Marko Pavić otvorio Hrvatsku kuću filantropije


Otvorenje Hrvatske kuće filantropije u Zadru kruna je desetogodišnjeg rada na razvijanju filantropije i zakladništva. Filantropija je čovjekoljublje. Neke vrijednosti globalizacijom smo posložili na drugačiji način te nam je važno podsjetiti na važnost čovjekoljublja i zajedništva. Važno nam je da imamo kako financijski kapital, tako i društveni kapital koji nas veže i daje snagu zajedničkog djelovanja. Ovo možemo napraviti kroz filantropiju, rekla je Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva prilikom otvaranja Hrvatske kuće filantropije u prostorima IMPACT centra u Zadru. Prisjetila se kako su još 2008. godine pokrenuli inicijativu zaklada u RH kako bi stvorili sinergiju djelovanja i zajedničkog rada istaknuvši kako su u Hrvatskoj registrirane 244 zaklade koje doprinose ulaganjem u opće dobro, kao i važnost ulaganja u mlade ljudi koji bi trebali nastaviti razvijati filantropiju.
– Želimo da i mladi ljudi, koji će proći kroz ovu akademiju, prenose ovu ideju dalje. Željeli bismo i da zakladništvo ojača, jer uspoređujući s udrugama – njih ima 55.000, a zaklada samo 242, iako mislim da nije važan broj zaklada, već da one doprinose razvoju. Prednost zaklada u sustavu financiranja je taj da one imaju više fleksibilnosti te je moguće testirati određene modele u društvu koji se kasnije mogu uključiti u sustav, rekla je Plavša-Matić. Istaknula je kako će kuća otvoriti prostore novih mogućnosti za društveni razvoj.
Hrvatska kuća filantropije resursni je centar za izobrazbu, razvoj i istraživanje filantropije u Republici Hrvatskoj, a kroz članstvo Europske zaklade u Europskom zakladnom centru, izravno je povezana i s filantropskom kućom u Bruxellesu.
Poseban gost bio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, kojem je pripala čast otvorenja Kuće. Također sudjelovali su i Laura Djuragić, savjetnica za kulturu iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Gerry Salole, direktor European Foundation Centre, Ante Babić, zamjenik gradonačelnika, Dominique Lemaistre, direktorica Fondation de France, Ludwig Forrest, savjetnik za filantropiju King Baudouin Foundation iz Bruxellesa, Gerry Salole, direktor European Foundation Centre iz Bruxellesa te Colin Habberton, direktor Relativ and Relatomics Foundation iz Cape Towna koji su nakon otvorenja sudjelovali u panel raspravi o filantropiji i zakladništvu u Europi i svijetu.
– Zadovoljstvo mi je bilo prisustvovati otvorenju Hrvatske kuće filantropije te mi je zadovoljstvo vidjeti razvoj zakladništva i filantropije u Hrvatskoj. Zakladništvo u EU obuhvaća preko 400 milijardi eura imovine i kao instrument je jako važno za razvoj društva, rekao je Pavić čestitavši na otvorenju.
Istaknuo je kako na razini Europske unije zaklade barataju većim sredstvima nego ukupna kohezijska politika.
– Upravo stoga Kuća filantropije je jedno mjesto, odnosno motor koji gradi Hrvatsku u tom smjeru. Civilno društvo Vlada gleda kao na partnera, te na raspolaganju za društvene promjene iz Europskog socijalnog fonda imamo 13 milijardi kuna, istaknuo je Pavić dotaknuvši se reforme obrazovanja u Francuskoj kao dobrog modela koji bi trebalo prenijeti u Hrvatsku. Najavio je brojne programe, za što će uskoro biti raspisani natječaji te je istaknuo važnost ulaganja u djecu i mlade kod kojih treba razvijati analitičnost, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, što su ključne kompetencije za razvoj društva 21. stoljeća.