Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

E-SMJERNICE Softverski sustav će procijeniti treba li pacijentu pretraga poput rendgena, CT-a…

01.10.2019. 08:41
E-SMJERNICE Softverski sustav će procijeniti treba li pacijentu pretraga poput rendgena, CT-a…


Zadarska bolnica našla se među pet hrvatskih bolnica u kojima se provodi pilot projekt informacijskog sustava e-smjernica kojim se u procesu indiciranja radiološke dijagnostike želi ostvariti nekoliko ciljeva: standardizirati korištenje dijagnostike, smanjiti nepotrebno zračenje pacijenta, smanjiti broj nepotrebnih pretraga i skratiti liste čekanja. Kako je objavio Večernji list, sustav (naziva ESR iGuide) na temelju odabranih medicinskih indikacija i kliničkih scenarija pružao bi informaciju i o eventualnim preporučenim pretragama u situacijama kada je dokazano da neka druga pretraga može dati bolju zdravstvenu informaciju od ciljane pretrage. Na ovaj način podiže se kvaliteta i standardiziranje prilikom internog upućivanja, odgovorili su za Večernji list iz Ministarstva zdravstva.
Provjerili smo u zadarskoj Općoj bolnici na koji se način ovaj projekt provodi te kako će se on odraziti na kvalitetu usluge i koji će benefit u konačnici imati pacijenti.
– Opća bolnica Zadar je u 2017. godini sudjelovala u testiranju informacijskog sustava pod nazivom E-smjernice u procesu indiciranja radiološke dijagnostike. Testiranje se provodilo koristeći ograničeni skup podataka te je bio primijenjen na manjem uzorku pacijenata. Navedeni informacijski sustav koristit će kao baza za projekt o kojem postavljate upit te u narednom razdoblju očekujemo daljnje upute od strane Ministarstva zdravstva. Smatramo da će se nakon implementacije sustava izvršiti analiza istog, a u svrhu dobivanja podataka o koristima samog sustava (koji među ostalim predviđa smanjenje lista čekanja), odgovorili su nam iz OB Zadar.
Inače, ovaj bi projekt djelovao na način da bi liječnici unosili niz podataka o pojedinom pacijentu, dijagnozi i zdravstvenim tegobama, a softverski sustav će tada procijeniti treba li pacijentu pretraga poput rendgena, CT-a, magnetske rezonancije ili ultrazvuka. Uz zadarsku bolnicu u projektu su još i bolnice u Osijeku, Požegi, Pakracu te KB-u Dubrava iz Zagreba.