Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PRIJETI MU ZATVOR Podignuta optužnica protiv zadarskog iznajmljivača

01.10.2019. 08:23
PRIJETI MU ZATVOR Podignuta optužnica protiv zadarskog iznajmljivača


Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina u dobi od 66 godina zbog počinjenja kaznenog djela protiv ljudskih prava i temeljnih sloboda povredom ravnopravnosti. Za to je zapriječena kazna zatvora do tri godine.
Okrivljenika se tereti da je 5. kolovoza 2018. kao vlasnik apartmana u Zadru, nakon što je prethodno brazilski državljanin preko mrežne stranice namijenjene rezervaciji smještaja (aplikacija), rezervirao za sebe i svog supruga smještaj u njegovom apartmanu u Zadru; počinio navedeno kazneno djelo, iako svjestan da je drugim osobama zabranjeno uskratiti uslugu smještaja zbog drugačijeg spolnog opredjeljenja.
Tereti ga se da je, kad mu je oštećenik preko aplikacije predočio da traži dupli krevet za gay par, preko iste aplikacije odgovorio oštećeniku da je odbijen i da on ne uzima homoseksualce u apartman te da otkaže svoju rezervaciju, čime je povrijedio pravo oštećenika na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima.
Za slučaj se doznalo nakon što su se Brazilci požalili servisu Booking, pa je ovom zadarskom iznajmljivaču odmah i otkazana suradnja. Učinio je to i servis Airbnb, kao i Turistička zajednica grada Zadra. Na nekim turističkim, oglašivačima ipak se još uvijek može naći ovaj smještaj.
Oštećeni gost iz Sao Paola u Brazilu, Fabiano Vallim, lani je javno objavio što je napisao u odgovoru ovom zadarskom iznajmljivaču, nakon što ga je odbio primiti.
– Iznenadio me Vaš nepristojan odgovor na moju rezervaciju. Homofobno ponašanje poput Vašega trebalo bi biti zabranjeno u čitavom svijetu. Ali i dalje vjerujem u dobre ljude. Vi niste jedan od njih. Siguran sam kako ćete razumjeti da ću zadržati svoju rezervaciju do 30. kolovoza jer to je moj dogovor sa servisom Booking.com. Nadam se da će vas oni nekako kazniti. Oduvijek slušam vrlo lijepe stvari o Hrvatskoj ali, naravno, vi ne biste bili dio toga. Jesam li u pravu? Bog vas blagoslovio, naveo je Vallim.
Inače, već krajem kolovoza prošle godine 66-godišnjeg Zadranina je policija prijavila zbog povrede ravnopravnosti, a sada je protiv njega podignuta i optužnica.