Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pulja: »Godine 1991. nitko nije govorio kako ima puno branitelja«

01.10.2019. 12:30
Pulja: »Godine 1991. nitko nije govorio kako ima puno branitelja«


Priču o borbenim pripadnicima Otočkog bataljuna trebamo s ponosom prenositi i mlađim naraštajima, istaknuo je u svom uvodnom slovu, domaćin, prečki načelnik Jure Brzić, pri obilježavanju 28. obljetnice osnutka Otočkog bataljuna u mjestu Sutomišćici.
Međutim, i na putničkom brodu Plava Laguna s kojim smo iz Zadra doplovili do otoka Ugljana u mjesto Sutomišćicu s posebnim pijetetom su se nazočni članovi, veterani Otočkog bataljuna prisjetili četvorice branitelja koji se iz Domovinskog rata nisu vratili svojim najmilijima, Miljenka Zorića, Dragana Špara, Denisa Špike i Danijela Grbina. Joško Pulja, zapovjednik Otočkog bataljuna i predsjednik Udruge veterana spomenuo se i činjenice kako i nakon 28 godina sjećanja o Domovinskom ratu ne blijede. Dapače, ona su snažnija, jer život koji danas imamo ne bismo imali da nije bilo entuzijasta koji su hrabro i bez razmišljanja nenaoružani, goloruki ostavili svoju svakodnevnicu, prisegnuvši vjernost Domovini. Važno je čuvati uspomenu na junake, vitezove heroje koji su položili život na Oltar Domovine kako bi mi danas bili slobodni.
Voditelj Ante Mihić, inače i sam pripadnik Otočkog bataljuna odlično je vodio program u svom opuštenom stilu. Proslavu obilježavanja 28. obljetnice osnivanja Otočkog bataljuna uveličali su KUD sv. Mihovil iz Poljane, KUD Sutomišćica te trio Ante i prijatelji. Domaćini odlični, dočekali su nas s raznoraznim slasticama, kolačima, kroštulama. U potpunosti domaća radinost. Nakon toga slijedio je bogat ručak s roštilja. Na onom najlipšem nogometnom terenu u Sutomišćici snage su odmjerili juniori Dugog otoka i Ugljana te veterani Otočkog bataljuna i Ministarstva hrvatskih branitelja.


Sjećanje na poginule dragovoljce
Inače, kako i doliči, obilježavanje 28. obljetnice osnutka Otočkog bataljuna, mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u sjećanje na poginule dragovoljce, Dragana Špara na groblju u Sutomišćici i u Lukoranu Miljenku Zoriću. Dirljive riječi suznih očiju svojim poginulim suborcima na groblju u Sutomišćici i Lukoranu uputio je Ivica Matešić Jeremija. Joško Pulja, zapovjednik Otočkog bataljuna prisjetio se pjesnika Jeremije i njegovog čvrstog uvjerenja kako je Hrvatska ratna mornarica u okviru Otočkog bataljuna bila najborbenija postrojba Hrvatske ratne mornarice. O svojim poginulim borcima Pulja je govorio s puno digniteta, naglasivši kako su sve zadaće koje su bile postavljene časno izvršene.
– To se ne smije zaboraviti. Mnogi danas komentiraju da je puno braniteljskih udruga. Međutim, 1991. godine nitko nije govorio kako nas je puno. Tada, na samom početku Domovinskog rata sami smo se organizirali i obukli. Mobilizirali se za Akciju Maslenica bez posebnog poziva. Ne tvrdim da smo iznad nečega ili nekoga, ali smo besprijekorno ispunili svaku dužnost i na tome svima zahvaljujem. Nažalost, Zakon o hrvatskim braniteljima je do sada bila samo floskula. I zato apeliram na vlast da pri izboru za radna mjesta postupaju po Zakonu. Branitelji maju pravo da ih se zaposli, a to se često u praksi negira, ističe sjetno zapovjednik Pulja.


Promocija Domovinskog rata
Udruzi veterana Otočkog bataljuna okupljenoj u zadarskoj Udruzi Hrvatske ratne mornarice primarni cilj njezina djelovanja je promocija Domovinskog rata, sjećanje na poginule prijatelje, a posebno promicanje Hrvatske ratne mornarice tijekom djelovanja za Domovinskog rata i kontinuitet kroz sadašnjost i budućnost. Pozdravivši sve nazočne zapovjednik Pulja posebno se zahvalio na dolasku pripadnicima Udruge tenkista Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.
– Naš Domovinski rat završio je pobjedom pravednika, istaknuo je brigadir Danijel Kotlar, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović.
Božidar Longin, župan Zadarske županije, izaslanik Sabora RH i premijera Andreja Plenkovića, ukazao je na neustrašivi borbeni put dragovoljaca Otočkog bataljuna, počevši od Poličnika, Smrdelja, Novigrada, Maslenice pa do najjužnijeg dijela Dubrovačke županije. Josip Zvirotić, brigadni general Hrvatske vojske u mirovini nadahnuto je zborio o otočanima, kao iskrenim domoljubima, altruistima, koji su napustivši svoje otoke stali neustrašivo na Oltar domovine braneći uzavrela ratišta Lijepe naše.
 
 




Tko je položio vijence na grobove poginulih branitelja


Rodbina, brigadir Danijel Kotlar, izaslanik predsjednice RH, župan Božidar Longin, izaslanik Sabora RH i premijera Andreja Plenkovića, Jure Brižić, načelnik općine Preko, Željko Motik, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, Hidajet Ćobo, kapetan fregate, izalanik HRM, admiral Zdenko Simičić, Božidar Kalmeta, Đovani Matešić, tenkisti 7. Domobranska – 112. Brigada, Udruga udovica, Žoni Maksan, predstavnici Dugog otoka i Ugljana.