Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SUKOB INTERESA Povjerenstvo protiv načelnika Polače pokrenulo postupak

01.10.2019. 12:55
SUKOB INTERESA Povjerenstvo protiv načelnika Polače pokrenulo postupak


Na zadnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa našao se još jedan dužnosnik Zadarske županije, a riječ je o načelniku Općine Polača, Tomislavu Prtenjači. Na osnovu dokumentacije koju su dobili u prijavi protiv njega, pokrenut je postupak nakon kojega će se znati je li Prtenjača uopće prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa ili će prijava biti odbačena kao neosnovana.
Iako je u slučajevima lokalnih dužnosnika uglavnom riječ o događajima kojima su oni za sebe htjeli priskrbiti dodatnu korist, u predmetu načelnika Polače riječ je o nečem sasvim drugom – u imovinskoj kartici nije naveo dug prema Croatia osiguranju. Jednako tako, nije naveo ni potraživanje prema osobi čiji je dug godinama plaćao, a riječ je o 85.500 kuna tuđeg kredita koje je pak, temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa, također trebao navesti. Naime, evo što su nam u Povjerenstvu o ovom slučaju rekli:


Način podmirenja dugova
– Na 63. sjednici Povjerenstva, održanoj 20. rujna 2019. godine donesena je odluka o pokretanju postupka protiv dužnosnika Tomislava Prtenjače, općinskog načelnika Općine Polača, zbog moguće povrede članka 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz propusta dužnosnika da u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju navede podatke o dugovanju prema trgovačkom društvu Croatia osiguranje d.d., načinu podmirenja navedenog dugovanja te podatke o potraživanju koje ima prema fizičkoj osobi na temelju sklopljenog ugovora o zajmu od 27. prosinca 2018. godine, kazala nam je glasnogovornica Martina Jurišić.
Prtenjaču smo nazvali kako bismo provjerili o čemu je riječ jer se doista radi o nesvakidašnjem slučaju. Naime, načelnici su često predmet istrage Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i to ponajprije zbog putovanja na tuđi račun, primanja skupih darova, neprijavljivanja imovine, a osobito i pokušaja zarade »na crno«.
Zbog ovog potonjeg, upravo je i načelnik Polače već bio na predmetom jedne sjednice Povjerenstva kada je, osim načelničkog posla, htio obnašati i onaj – šoferski. No, za razliku od mnogih drugih dužnosnika htio je to raditi uz odobrenje Povjerenstva, kako ga netko ne bi vidio da putnički autobus svoje bivše firme vozi »u fušu«. Prtenjači, pak, ovaj dodatni posao vikendom u jednoj zadarskoj prijevozničkoj tvrtci nije uspio te je ostao »samo« na načelničkoj plaći.
O tome kako komentira svoj najnoviji predmet, odnosno zašto je u izvješćima o imovinskom stanju izostavio svoj dug i potraživanje prema drugoj osobi, Prtenjača nam je pojasnio:


Bio sam jamac za kredit
– Bio sam jamac jednoj gospođi za kredit još 2006. godine, ali ona ga nije otplaćivala te sam ja morao plaćati njen dug od 85.500 kuna. Platio sam ovrhu i došao u situaciju da nisam mogao funkcionirati, zbog čega sam s majkom sklopio ugovor za zajam od 85.500 kuna preko Croatia osiguranja i to je taj ugovor koji navodi Povjerenstvo. Znači, nisam ja taj koji je napravio propust, krivi me se bez razloga, a ja sam svoje obveze sve uredno izvršio. Gospođa kojoj sam bio jamac za kredit vratit će mi novac, ovrha mi je skinuta i apsolutno ništa nisam zgriješio. Na Povjerenstvu je da odluči jesam li kriv ili ne, ali tvrdim da sam sve napravio po zakonu, poručuje Prtenjača.
Uskoro će se znati odluka Povjerenstva o načelniku Polače te eventualne sankcije u slučaju da se na kraju i utvrdi njegova odgovornost. No, kako nam je kazao jučer, sve se ovo događa u situaciji kada čekaju pravomoćnost presude zbog koje im prijeti bankrot zbog teške financijske situacije. Naime, riječ je o presudi Trgovačkog suda u Zadru kojom bi, ukoliko postane pravomoćna, Općina iz svoje blagajne morala dati čak 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić kao naknadu štete. Kako je prihod proračuna općine pet milijuna kuna, načelnik nam otvoreno kaže kako im prijeti gašenje.
Riječ je o presudi vezanoj za kupoprodaju općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe, međutim nastali su problemi s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena. Očekivano, podigli su tužbu protiv Općine Polača tražeći odštetu, a načelnik Prtenjača danas kaže kako on sada mora rješavati financijske probleme koje mu je ostavila ranija vlast.