Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na Goricu i Mornar Mršić će bez Darka Planinića

01.10.2020. 08:33


U košarkaškom klubu Zadar očito ne mogu ni jedan tjedan bez potresa. Sezona još zapravo nije ni počela u onom svom punom obimu, a već su se dogodile dvije tektonske promjene u svlačionici. Nakon Jacobija Boykinsa koji nije zadovoljio s fizičkom spremom Višnjik je napustio i Darko Planinić. Doduše, po objavi na klupskoj facebook stranici ne čini se tako jer je objavljeno tek da reprezentativni centar neće biti u sastavu Zadra protiv Gorice i Mornara te da je Darko morao otputovati u Bosnu i Hercegovinu zbog obiteljskih razloga. Naravno, ne ulazeći u to je li uistinu čovjek morao ići u svoju rodnu grudu i baviti se obiteljskim problemima činjenica je da je Planinić po dolasku u Zadar potpisao otvoreni ili tzv. žeton ugovor što je odmah pobudilo opravdanu sumnju da je u pitanju ponuda koju 29-godišnji Hercegovac nije mogao ili htio odbiti. A potvrdu da se nešto ipak »iza brda valja« dao je upravo KK Zadar u nastavku spomenute facebook objave u kojoj se navodi: »O Darkovom daljnjem angažmanu klub će javnost pravovremeno obavijestiti«.


Rupa pod košem
Gdje ima dima, ima i vatre, a po ovome pošteno se zadimilo »iznad peke« i to u najgorem mogućem trenutku jer je pred momčadi Veljka Mršića početak luđačkog ritma od dvije utakmice svakog narednog vikenda, a već ovog vikenda ih očekuju dva iznimno teška dvoboja, u niti 24 sata razmaka. U subotu u 17.30 sati gostuju kod Gorice koja je uz Cibonu i Split jedan od favorita za sam vrh HT Premijer lige dok u nedjelju u 17 sati u Krešin dom u sklopu 1. kola ABA lige dolazi Mornar iz Bara. I baš pred ovaj ubojiti vikend roster je ostao bez najvažnije karike, prvog centra koji je odigrao tek dvije utakmice u dresu Zadra, protiv Šibenke i Cibone. Iako se pretpostavljalo da se Darko Planinić vjerojatno neće zadržati do kraja sezone, na Višnjiku ipak nisu očekivali tako brzi rastanak, a cijeli slučaj se sada prelama preko leđa onih koji su pristali na tu potpuno besmislenu soluciju otvorenog ugovora. Ako ništa drugo bar sada može mirno spavati dojučerašnji sportski direktor Branimir Longin koji je dosad u pravilu bio taj Pedro, po mnogočemu i zasluženo, no kako Longin nije od ljetos na toj funkciji onda je definitivno strelica odgovornosti usmjerena prema treneru Veljku Mršiću koji ujedno obavlja i funkciju sportskog direktora. Zašto je dopustio Mršić da u ključnom trenutku ostane bez stožernog igrača i jedinog koji bi se mogao nositi s teškim peticama u abaligaškoj konkurenciji pitanje je koje spada u domenu vjerovali ili ne. Posebno jer je Darko kroz pripreme uigravan kao nositelj igre i član startne petorke dok je Jonathan Galloway ipak predodređen za epizodne uloge.


Štetni otvoreni ugovor
Sada će zbog tog, možemo ga slobodno nazvati, čistog amaterizma stručnog stožera biti iznimno teško nadomjestiti veliki hendikep pod obručima, a nažalost u nedjelju bi to na parketu trebao zorno demonstrirati po Zadar tradicionalno neugodni centar Mornara, Uroš Luković. Nejasno je zašto se na Višnjiku uopće upuštaju u takve avanture koje po dosadašnjim iskustvima nisu bile od koristi, dapače donijele su više štete. A ta šteta pokazati će svoje razmjere već u listopadu koji će vrviti teškim dvostrukim izazovima svakog vikenda. Paralelni front, domaći i regionalni teško je izdržati s deficitarnom svlačionicom u kojoj je tek nekolicina igrača s potrebnom kvalitetom (Mavra, Vuković, Gilbert, Junaković, Carter) dok je ostatak sastava kojeg Mršić ima pod sobom potpuno neiskusan i neafirmiran (Palokaj, Brala, J. Planinić, Worku, Galloway, Bursać, Paponja) te će navijači nakon odlaska Darka Planinića opravdano strahovati da će i ove kao i prethodne dvije sezone, pobjede u ABA ligi biti tek slučajnost. Naravno, Mršić je u suradnji s Longinom ovog ljeta dobio »lancun u ruke« s kojim je teško bilo pokriti sve rupe, ali je trebao razmišljati na dugoročne staze znajući da Planinić neće ostati. Ako ćemo pokušati malo iskarikirati cijelu ovu priču onda se izgleda navijači jedino mogu nadati da je klupski establišment na čelu s novim dopredsjednikom Predsjedništva ABA lige Željkom Žilavcem dobio unapriejd nekakve garancije od vrha regionalne lige kako će se od sljedeće sezone regionalna liga širiti na 16 klubova, kao što se širila ove sezone, samo da Zadar na kraju ne ispadne iz nje.
 




Otvara se prostor za Gallowaya


Kako će se Veljko Mršić snaći bez starijeg Planinića bit će zanimljivo za popratiti, a sigurno će se veći prostor otvoriti Amerikancu Jonathanu Gallowayu za kojeg je svojedobno u kolovozu trener Zadra izjavio da će biti jedan od najboljih obrambenih igrača lige.
– Dobili smo igrača koji će biti jedan od najboljih obrambenih igrača lige. Bit će vođa na treningu, također je jako dobar timski igrač, radi puno korisnih stvari koje se ne vide u samoj statistici. Dobro je što je Jonathan navikao igrati u pobjedničkim ekipama – kazao je Mršić o Gallowayu u trenutku njegovog dolaska na Višnjik tako da navijači Zadra mogu mirno spavati pred nadolazeće teške abaligaške ispite. Naravno, ako ne upali s Gallowayom uvijek se može primijeniti opcija s Vukovićem na petici što se pokazalo dobitnom kombinacijom u derbiju s Cibonom.