Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

POSLOVNI SUSRETI Zadarska regija Česima zanimljiva za posao

01.10.2020. 08:38


Pozdravnim govorima direktora HGK – Županijske komore Zadar, Denisa Ikića i predstavnika Regionalne komore Brno, Tomaša Kubale, jučer su u Zadru započeli Hrvatsko-češki poslovni susreti. U Zadar su stigli predstavnici osam čeških tvrtki s različitih područja kako bi u razgovoru s predstavnicima zadarskih tvrtki dogovorili buduću suradnju. U uvodu je istaknuto kako je riječ o tvrtkama s različitih područja, od pročišćavanja otpadnih voda, toplinskog recikliranja otpadne plastike i gume, pa do onih koji se bave proizvodnjom tehnologije za uništavanje mikroorganizama na kontaminiranim fasadama.


Očekuju se uspješni dogovori
Uoči otvaranja ovih susreta razgovarali smo s Tomašom Kubalom koji ističe kako je glavni razlog njegova dolaska u Zadar nastavak dobre suradnje s Hrvatskom te pronalazak mogućnosti za buduće poslovanje.
– Vrlo sam sretan zbog ovih susreta jer se nalazimo u vrlo teškom vremenu Covida. Već dugo vremena poznajem Zadar jer sam se ovdje mnogo puta odmarao. Zadarska je regija vrlo zanimljiva za naš posao te smatramo da ovdje možemo naći niz prilika za posao, kaže Kubala, a na pitanje može li usporediti Zadar i Brno, odgovara kako sa stajališta prirodnih ljepota Zadar im puno više prekrasnih regija.
Hrvatsko-češke poslovni susrete otvorio je direktor Županijske komore Denis Ikić zahvaljujući svima na dolasku, posebno poslovnoj delegaciji iz Češke na čelu s gospodinom Kubalom. Istaknuo je zadovoljstvo činjenicom što su ovaj susret uspjeli održati u uvjetima koronavirusa te iznio nekoliko podataka o broju čeških turista koji svake godine ljetuju u Zadru, poručujući kako se nada da će se postići uspješni dogovori i na ovom susretu.


Predstavljeni Asio i Enress
Nazočnima se potom obratio predstavnik Regionalne komore Brno, Tomaš Kubala, ističući kako je sretan što su se našli u Zadru u ovako velikom broju.
– Naša Južnomoravska regija, kao i naša komora, imaju vrlo dobre odnose ne samo u Zadru, nego i u drugim mjestima Hrvatske te želim ovom prilikom zahvaliti gospodinu Ikiću na organizaciji ovog susreta. Nadam se da dugotrajni postupak pripreme ovog susreta neće biti uzaludan, poručio je Kubala.
Direktor CzechTrade u Zagrebu, Alen Novosad, prezentitrao je tvrtke koje nude svoje proizvode zadarskom tržištu, ponajprije Asio koji se bavi pročišćavanjem otpadnih voda i kondicioniranjem vode i čišćenjem zraka. Od osnutka tvrtke 1993. doživjeli su ekspanziju i na inozemnom tržištu i imaju predstavnike u čak 32 zemlje. Predstavio je i Enress koji se bavi proizvodnjom tehnologije za termički raspad materijala te ostale tvrtke koje svoj posao žele proširiti i na zadarsku regiju.
 




Ikić: Imamo dobru suradnju s Južnomoravskom regijom


Iako se ljudi zbog koronavirusa slabije odazivaju ovakvim događajima, uspjeli smo da otkažu Zagreb i dođu danas u Zadar. Osim devet tvrtki iz Zadarske županije koji će s njima obaviti razgovore, tu su i četiri predstavnika javnih institucija, prvenstveno lučkih uprava i razvojnih agencija, jer neke od tih tvrtki nude zanimljive proizvode, a s Južnomoravskom regijom imamo dobru suradnju, ističe Ikić.