Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pulja: Otočani su posebna šorta ljudi, u najtežim danima spremni na žrtvu

01.10.2021. 07:10


U atriju Kneževe palače jučer je prigodno obilježena 30. godišnjica osnutka Otočkog bataljuna. Nakon polaganja vijenaca na Gradskom groblju i molitve za poginule branitelje, u Kneževoj palači je, uz prigodni program i domjenak, otvorena izložba.


Početak ratnog puta
Na samom početku minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima Otočkog bataljuna (Miljenko Zorić, Dragan Špar, Denis Špika i Danijel Grbin".
Okupljene je najprije pozdravio Joško Pulja, zapovijednik Otočkog bataljuna koji se prisjetio nastanka bataljuna prije 30 godina po zapovijedi Marka Čuline.
– Naš ratni put započinje kad smo dobili zapovijed za deblokadu otoka i snabdijevanje stanovništva namirnicama što smo uspješno odradili, a nastavlja se preko Poličnika i Smrdelja, a svoj smo maksimum dali u Akciji Maslenica, prisjetio se Pulja tih dana Domovinskog rata dodavši kako su svoj ratni put završili na južnom bojištu u Oluji.
– Otočani su posebna šorta ljudi, nikad vas neće ostaviti na cjedilu i u najtežim danima bili su spremni na žrtvu. Mi smo se za Maslenicu mobilizirali u samo sat i pol vremena, iako su mnogi bili na lignjama, sami su se obukli i došli u pomoć, rekao je Pulja dodajući kako ovo sve rade zbog svojih palih i ranjenih suboraca kako sjećanje na njih ne bi izblijedilo.
Na svečanosti je sudjelovao i Jure Brižić, načelnik Općine Preko, čiji su stanovnici također bili dio Otočkog bataljuna. On se okupljenima obratio riječima Vlade Gotovca ističući misao kako se Hrvati ni tada, kao ni sada, nemaju čega sramiti.
– Sa zahvalnošću se prisjećamo hrvatskih branitelja i postrojbe kroz čije je redove prošao i veliki broj mještana s područja Općine Preko, a s posebnim se pijetetom prisjećamo četvorice branitelja koji se nisu vratili iz Domovinskog rata, rekao je Brižić u svom govoru dodavši kako je današnji zadatak borba za bolje sutra.


Važan obol u Domovinskom ratu
– Vaš ratni put je od početka bio težak, sve do akcije Oluja, a u svakoj ste akciji dali važan obol, rekao je viceadmiral u mirovini prisjetivši se poginulih branitelja, a posbeno se prisjetivši prvog zapovjednika HRM-a Svete Letice i Đovanija Matešića Jeremije.
– Ova je zgrada bila simbol tog vremena, tu je bio Hrvatski radio, Gradska knjižnica, Glazbena škola. Ova je zgrada bila kulturna baština, a oni su je nemilo tukli ne bi li nam uzeli riječ i uništili kulturu i baštinu, a time i jedan narod, rekao je na svečanosti župan Božidar Longin dodavši kako je obnovljena zgrada i sada simbol, ali ovaj put ponosa.
– Zgrada je obnovljena sredstvima Europske unije i mi ponosno stojimo ovdje, iako mnogi zaslužni više nisu među nama, rekao je Longin zahvalivši se bataljunu.
Izaslanik predsjednika Sabora, Rade Šimićević, pozdravio je okupljene te im zahvalio na žrtvi koju su proživjeli dodavši kako je na novim generacijama da u miru grade državu. Izaslanik ministra obrane, brigadir Marjo Milinović, uručio je posebnu plaketu i zahvalnicu Jošku Pulji, a prigodnim se darovima i Otočki bataljun zahvalio onima koji im pomažu u radu.