Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škalji oteli Mrdelji titulu prvaka Mijovlja kupa

01.10.2021. 12:24


Uz teritorijalnu povezanost u jedinicu lokalne samouprave koja od 2006. godine povezuje Vrsi i Poljica, žitelji tih mjesta već stoljećima slave istog župnog naslovnika i zaštitnika svetog Mihovila. Svečano i slavljeničko ozračje vladalo je na svečev dan, koji se uz arkanđele Gabrijela i Rafaela slavi 29. rujna. Svetu misu s procesijom u Poljičkoj crkvi predvodio je don Marinko Duvnjak, župnik Privlake. Misnim čitanjima, Evanđeljem i homilijom odaslana je poruka mira i Božje ljubavi koja je upućena prema ljudima pobjedom arkanđela nad Đavlom. Središnje misno slavlje u Vrsima predslavio je don Tomislav Dubinko, župnik Smiljevca, uz koncelebraciju svećenika ninskog dekanata.


Tko je očima vidio ljubav, dobrotu, pamet ili misao?
– Biti istinski sretan znači biti Božji. Čovjek je pozvan svakodnevno prepoznavati ljepotu svog života i gledati na svijet očima Isusa Krista. Očima vidimo ograničenu stvarnost, ali ‘očima srca’ vidimo ono nevidljivo, Božje. Danas slavimo arkanđele koji spadaju u ono nevidljivo, ali od Boga stvoreno, istaknuo je don Tomislav u homiliji i ustvrdio kako smo pozvani nasljedovati primjer anđela.
– Kad slavimo svece, svjesni smo da su ljudi od krvi i mesa koji su nekad hodali zemljom i živjeli među nama, ali kako nasljedovati anđele? Bog je stvoritelj vidljivoga i nevidljivoga, što uostalom ispovijedamo u Vjerovanju i zato nam vjera u Boga otvara oči za širu sliku. Tko je očima vidio ljubav, dobrotu, pamet ili misao? Takav ne postoji, ali zato svakodnevno osjećamo njihove plodove, kazao je predvoditelj slavlja u dojmljivoj propovijedi.


Utakmica i koncert
Nakon pričesti upriličena je procesija s kipom kroz mjesto kojoj se odazvao veliki broj djece, mladića i djevojaka koji su svojim angažmanom doprinijeli slavlju velikog dana. Kip su nosili: Šime Stojak, Stipe Božić, Ivan Bubić, Roko Predovan, Luka Jaman, Luka Rončević i Antonio Maraš. Župnik don Ivica Bašić uputio je na kraju mise nekoliko prigodnih riječi te iskoristio priliku da se u ime župne zajednice zahvali sakristanima Mariji i Šimi Predovan koji ove godine obilježavaju 30 godina obavljanja službe. Član župnog – ekonomskog vijeća, Leonid Predovan uručio im je naslikane portrete u »zagrljaju« crkve svetog Mihovila koje je izradio mladi, talentirani umjetnik Krešimir Božić. Bilo je i suza, a vjernici su sve popratili gromoglasnim pljeskom.
U popodnevnim satima održano je finale tradicionalnog »Mijovlja cupa« koji se već godinama odigrava uoči blagdana svetog Mihovila. Ove godine u finalnom okršaju na igralištu Gusterna snage su odmjerili ekipe Mrdelja iskopi i prijevoz, koja je na prošlogodišnjem turniru osvojila prvo mjesto i kvartovska ekipa Škalji. U užarenoj atmosferi, pred gledateljima koji su ovacijama podržavali svoje favorite, ekipa Mrdelja iskopi i prijevoz nije uspjela obraniti titulu, dok je ekipa Škalji slavila rezultatom 3:1. Završetkom turnira, mještani i njihovi gosti uputili su se prema trgu Kolište gdje je održan dugoočekivani koncert bibinjskog slavuja Ivice Sikirića Iće i Dilema benda.