Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slovački parlamentarci boravili u posjetu Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

01.10.2021. 11:29


U radnom posjetu Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru ovog tjedna boravilo je parlamentarno izaslanstvo Slovačke Republike, u kojemu su bili saborski zastupnici i članovi Skupine prijateljstva s Republikom Hrvatskom Patrik Linhart, Igor Kašper i Jana Vaľová, ujedno predsjednica SPHR. Goste iz Slovačke zanimale su aktivnosti koje se provode na Odjelu, posebice projekt SAN (Smart Agriculture Network) čiji je cilj stvaranje sustava koji će omogućiti pametnu proizvodnju hrane baziranu na IoT (Internet of Things) pristupu, te korištenje koncepta umjetne inteligencije s ciljem donošenja pravovremenih, preciznih i ispravnih odluka u procesu proizvodnje hrane.
Pročelnica izv. prof. dr. sc. Bosiljka Mustać goste je upoznala s Odjelom osnovanim 2006. godine, na kojemu se provode po dva preddiplomska studija, po jedan "plavi" (Podvodne znanosti i tehnologije) i "zeleni" (Primijenjena ekologija u poljoprivredi), te dva diplomska – Mediteranska poljoprivreda i Održivo upravljanje vodenim ekosustavima. Zeleni projekti, poput Smart Agriculture Network, stavljaju naglasak na smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivredi.
– Upoznati smo sa smjernicama i politikama Europske unije i potrebom smanjenja pesticida, no to je nekada teško provesti na terenu, gdje poljoprivrednici gube alate za zaštitu bilja, pa im se smanjuju i prinosi. Jedan od načina pomoći je predviđanje pojave štetnika uz uporabu IT tehnologije, upoznao je s problematikom slovačke parlamentarce izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos.
Gosti su veliki interes pokazali i za pčelarstvo, o čemu je izlagala izv. prof. dr. sc. Janja Filipi. Situacija u pčelarstvu nije idealna zbog velikih gubljenja pčelinjih zajednica, što se nastoji umanjiti uporabom novih tehnologija i smanjenjem uporabe pesticida. Istaknula je i kako na ovom području surađuju znanstvenici širom Europe, a zadarski odjel posebice dobro surađuje sa slovačkim kolegama.
Za goste je potom organiziran posjet masliniku Nives i Gorana Morovića na Dugom otoku, jednoj od dvije pilot lokacije (Novigrad i Žman) na kojima se istražuje utjecaj različitih mikro‐klimatskih i ostalih uvjeta na funkcionalnost rada pametne mreže.
Projekt SAN se započeo provoditi u lipnju 2018. u Zadarskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta je 11.496.067,00 kuna, od čega Europska unija sufinancira 8.234.836,12 kuna. Projekt se provodi od 26. 6.2018. do 26. 6.2022. godine. Financiranje je ostvarila tvrtka Elektrokovina plus d.o.o., a partner u istraživanju je Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.