Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nastavlja se uređenje Kneževa dvora

Autor:

31.10.2009. 23:00
Nastavlja se uređenje Kneževa dvora


Dogovorili smo koje je radove potrebno napraviti do ljeta 2010. godine. Radi se o nedovršenim dijelovima u prizemlju Kneževa dvora kako bi sve bilo spremno za proslavu uvrštenja paške čipke na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine svijeta, kaže gradonačelnik Fabijanić


Radovi na uređenju Kneževa dvora nastavljaju se, potvrđeno je zajedničkom sastanku na kojem su bili paški gradonačelnik Ante Fabijanić, dogradonačelnik Tino Herenda, ravnateljica Centra za kulturu Dijana Vuleta i predstavnici tvrtke “Fidal” koja već nekoliko godina izvodi radove na ovom srednjovjekovnom objektu.
– Dogovorili smo koje je radove potrebno napraviti do ljeta 2010. godine. Radi se o nedovršenim dijelovima u prizemlju Kneževoga dvora kako bi sve bilo spremno za proslavu uvrštenja paške čipke na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine svijeta na manifestaciji kojoj će nazočiti i ministar kulture Božo Biškupić. U prizemlju je potrebno dovršiti uređenje sanitarnih čvorova, postaviti unutarnja vrata i rasvjetna tijela. Do ljeta 2010. godine na katu se trebaju urediti podovi i strop i Gradska vijećnica, a prostor predviđen za urede privremeno će se staviti u funkciju kulture, kaže gradonačelnik Fabijanić.
Naime, Knežev dvor je izgrađen u 15. stoljeću na gradskom trgu i jedan je od najznačajnijih dijelova spomeničke baštine Paga. U njemu je bio ured kneza i paške gradske vlasti. Počekom 20. stoljeća gradska uprava se preselila u zgradu izgrađenu na temeljima kule Kamerlengo na Branimirovoj obali i od tada je Knežev dvor bio sjedište raznih udruga, u njemu je bila i osnovna škola, a 1967. godine je ustupljen tvrtki Brodokomerc iz Rijeke, koja je u Kneževu dvoru uredila robnu kuću. Nakon pretvorbe i privatizacije “Brodokomerca” robna kuća je prestala s radom i Knežev dvor je godinama propadao zbog čega ga je Grad Pag odlučio 2004. godine kupiti i preurediti.
U posljednjih nekoliko godina u uređenje ove srednjovjekovne građevine uloženo je jako puno novaca.
Ali puno je i napravljeno, od uređenja kamena fasade, promjene krovišta. Uređen je atrij i prizemlje Kneževa dvora u kojima se već tri godine održavaju razne kulturne manifestacije.
– Budući da je još dosta toga ostalo neuređeno, kao što su kat građevine, sanitarni čvorovi i slično, paška gradska uprava u 2010. godini uredit će i taj dio, zaključuje gradonačelnik Fabijanić.