Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

S Nijemcima je najsigurnije raditi

Autor:

31.10.2009. 23:00
S Nijemcima je najsigurnije raditi

Foto: Adam VIDAS



Svaka sezona je bila presudna. Uvijek smo gledali kako će završiti, koji će biti rezultat i kakav će biti rezultat poslovanja. Turizam je osjetljiva, krhka biljka na koju sve utječe, od vremenskih prilika, ratova, epidemija. Sve se treba poklopiti da bi se ostvario uspjeh, kaže Profaca
Na ovogodišnjoj dodjeli priznanja najzaslužnijima u turizmu u Zadarskoj županiji, koje tradicionalno organizira Zadarski list u suradnji s TZ Zadarske županije, Dario Profaca dobio je priznanje kao zaslužni pojedinac u turizmu za, najjednostavnije kazano, životni i radni vijek posvećen turizmu te time doprinos turističkom razvoju Zadra i Zadarske županije.
Dario Profaca u turizmu je proveo četrdeset i dvije godine, od 1968. godine. Najveći je dio proveo u Hotelima Zadar d.d., nekadašnjem Jedinstvu, odnosno Jaderi. Počeo je kao vodič, informator, a svoju karijeru završio je u odjelu prodaje gdje je između ostalog bio šef centralnog bukinga, šef prodaje. Profaca je inače po struci profesor stranih jezika te je diplomirao francuski i talijanski jezik.
– Nije mi žao što sam cijeli svoj radni vijek proveo u turizmu, iako sam se u početku spremao za jedno drugo zanimanje. U početku sam trebao biti profesor, bila je čak i jedna kombinacija da budem na francuskoj katedri, kaže Profaca.
Profaca ove zadnje godine ocjenjuje kao najbolje u turizmu. Najteže su bile za vrijeme Domovinskog rata kada su njemu i njegovim kolegama u hotelu Kolovare par metara iznad glave fijukale granate, kada su se suočavali sa smrtnim stradanjem kolege i prijatelja na radnom mjestu.
Na temelju svog bogatog iskustva Profaca uspoređuje nekadašnje goste s onima današnjima, s kojim stranim turistima je najbolje raditi, kakav je odnos prema turizmu danas i nekada.
– Svaka sezona je bila presudna. Uvijek smo gledali kako će završiti, koji će biti rezultat i kakav će biti rezultat poslovanja. Turizam je osjetljiva, krhka biljka na koju sve utječe, od vremenskih prilika, ratova, epidemija. Sve se treba poklopiti da bi se ostvario uspjeh, kaže Profaca i nastavlja:
– U poslu je bitna surdanja s kolegama. Kada vi zajednički radite rezultat dođe. U zadnje vrijeme iskustvo, znanje i stručnost se ne cijene. Danas svi misle da mogu raditi sve. Problem je što i ljudi koji biraju kadrove nisu kvalificirani za to, biraju ih po podobnosti, zapošljava se rodbina. S druge strane, struka i kvaliteta se ne uvažavaju. Ima čak takvih izjava da strani jezici nisu potrebni u struci, a na koje sam posebno osjetljiv s obzirom na moje obrazovanje. Imao sam razgovor s jednom Parižankom koja me na engleskom pitala kako se zovem. Ja sam joj uzvratio: “Što se u Parizu više ne govori francuski?” Ona mi je nakon razgovora nebrojeno puta zahvalila što poznajem njezin materinji jezik. Mi se na kraju možemo sporauzmijevati i mimikom, ali kada se vi gostu obratite na njegovu jeziku, onda razgovor odmah krene prijateljskim putem.
Profaca ističe da je gost uvijek bio gost, možda prije manje zahtjevniji nego danas. Nekada su kapaciteti bili manji, ponuda siromašnija, a danas je obratno. Gost samo traži da dobije vrijednost za svoj novac. Kao najbolje goste ocjenjuje Nijemce.
– Kada bih radio s njemačkom agencijom, onda bih osjećao neku sigurnost. Točni su i pouzdani, kod njih se zna na čemu si. Drugi su komotniji. Evo, na primjer, Talijani se u zadnji čas javljaju.
 Iako je otišao u mirovini, Dario Profaca osjeća da bi još mogao dati u turizmu s obzirom na njegovo znanje i veliko iskustvo.