Za solarne ploče i zemni plin 2,6 milijuna kuna

Slika korisnika admin
bazeni_3
Adam VIDAS
Dvorana i bazen na Višnjiku trebaju projekte za uštedu energije

Energija sunca dobivena preko solarnih ploča i ona nastala iz ukapljenog zemnog plina uskoro bi mogle zamijeniti trenutačnu energanu na tekuće gorivo, a kojom se koristi Sportski centar Višnjik.

Naime, zamjenik gradonačelnika Darko Kasap rekao je da se trenutačno Sportski centar Višnjik, odnosno Dvorana Krešimira Ćosića i zatvoreni bazen griju energijom koju dobivaju iz energane koja radi na tekuće gorivo - mazut.

 - Troškovi grijanja prostorija i vode na ovakav način su previsoki i zbog toga pokušavamo naći bolje rješenje koje bi bilo i jeftinije, ali i kojim bi se manje onečišćavao okoliš. Upravo zato smo zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost došli do rješenja da dvorana i bazen energiju dobivaju iz solarne energije i ukapljenog zemnog plina, rekao je Kasap dodajući da će se na taj način smanjiti emisija štetnog plina u zrak pa će se doprinijeti smanjenju zagađenja.

Kasap je istaknuo da bi uvođenjem ovakvih načina dobivanja energije uštedjeli i do 60 posto sredstava koje sada troše na grijanje. Dodao je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podržava ovaj projekt te će financirati 40 posto troškova.

 - Nadamo se da ćemo do kraja sljedeće godine realizirati veći dio projekta, a možda čak uspijemo i sve napraviti. Ako ne, mislim da bi za dvije godine dvorana i bazen trebali imati novi način grijanja. Predviđeno je da bi projekt trebao koštati oko 2,6 milijuna kuna, a 40 posto će financirati Fond, dok će ostalo financirati SC Višnjik uz potporu Grada Zadra. Moram istaknuti da smatramo da će se ova investicija u konačnici isplatiti jer ćemo na dugoročnom planu uštedjeti novce, a osim toga, pridonosimo i očuvanju okoliša, objasnio je Kasap.

Za kraj je pojasnio da bi se solarna energija dobivala iz solarnih ploča koje bi stavili kao nadstrešnice nad parkiralištem u blizini zatvorenog bazena, dok bi dva spremnika plina zakopali u zemlju.

Kasap je dodao da ovo nije prvi put da Grad Zadar surađuje s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, uskoro je u pripremi projekt "100 sunčanih krovova u Zadru", dok se u zoni Crno planira izgraditi mala solarna elektrana, ali o tome će se više govoriti uskoro.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno