Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lara se pokorila jugu

31.10.2010. 23:00
Lara se pokorila jugu


Brod Lara je isplovio u 8.10 iz Zadra, kao što je bilo i predviđeno plovnim redom, ali se zbog jakog juga nije mogao probiti do otoka Iža pa se okrenuo i vratio u grad
Jako jugo koje ovih dana puše na zadarskom području prouzročilo je danas manje probleme u pomorskom prometu.
Naime, od dežurne operative Jadrolinije doznali smo da je otkazana tek jedna linija, i to linija 405 na kojoj vozi brod Lara, a koja je trebala u 8.10 isploviti iz Zadra prema otocima Ižu i Ravi.
– Brod Lara je isplovio u 8.10 iz Zadra, kao što je bilo i predviđeno plovnim redom, ali se zbog jakog juga nije mogao probiti do otoka Iža pa se okrenuo i vratio u grad. Za sada još ne znamo hoće li poslijepodne voziti, ali najavljuju još jače jugo, tako da postoji mogućnost da se otkažu poslijepodnevne linije na kojima je Lara trebala voziti. Naime, Lara je danas trebala voziti prema nedjeljnom rasporedu te je s otoka Rave i Iža trebala voziti dvije linije. Ipak, zbog jakog juga koje je trebalo puhati cijeli dan, u Jadroliniji nisu mogli sa sigurnošću reći hoće li Lara voziti ili ne, već su rekli da će vrijeme uvjetovati kretanje tog broda.
U Jadroliniji dodaju da se stanovnici tih otoka do grada mogu prevesti trajektom. Jadrolinijin operativac Branko Kačevenda, s kojim smo razgovarali, dodao je da je katamaran Mediteran, koji vozi iz Zadra prema Zaglavu i Salima, isplovio jutros u 8 sati. No putnike je prevezao samo do Zaglava, dok se do Sali nije uspio probiti.
Danas je, kako smo doznali iz Meteorološke postaje Zadar, na zadarskom području puhalo jako jugo brzine oko 10 metara u sekundi, ali s udarima do 16 metara u sekundi, što je okarakterizirano kao žestoki vjetar.
– More je jako valovito, a na otvorenom moru je situacija još gora i preporučuje se svim brodicama da ostanu u lukama te da čekaju smirivanje vremena, rekli su iz Meteorološke postaje Zadar.
Pored ovih smetnji jugo nije prouzročilo veće probleme. Ni policija ni vatrogasci nisu imali nikakvih dojava o eventualnim problemima prouzročenim jakim vjetrom. Manje probleme zasigurno su imali meteoropati te maslinari kojima bi jako jugo moglo smetati pri branju maslina.