Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani prihvatili Halloween

31.10.2010. 23:00
Zadrani prihvatili Halloween


Iako nije u duhu hrvatskog naroda, tradicionalna američka Noć vještica postala je zadnjih godina popularna i kod nas. Halloween, koji se obično odvija noć prije blagdana Svih svetih, ove godine bio je odlično posjećen na par lokacija u Varoši. Središte glavnih zbivanja bili su kafići Arkada, Down town, Kult i Dišpet. Interijeri lokala prigodno su okićeni u kombinaciju crno – narančaste boje, s neizostavnim bundevama, i osobljem s rekvizitima poput vještićjih šešira i crne odore. Bez obzira na prilično mračnu atmosferu i prigušena svijetla, Zadrani su Noć vještica “proslavili” veselo i razuzdano do kasno u noć.
Nakon što se Varoš “ugasila”, zabava se preselila u Q bar, gdje su nastupali izvrsni Vafunkoolersi. Na sreću, Vafunkoolerse u zadnje vrijeme imamo prilike češće viđati. Repertoar se može opisati kao odličan spoj funky-soula te disco-ritmova. Funk, soul, pop, disco i sva ostalu plesna glazba, od Michaela Jacksona pa do Jamiroquaia, u izvedbi ovog benda naprosto zvuči savršeno. Predvođeni s tri odlična ženska vokala, virtuoznom gitarom, melodičnim klavijaturama te čvrstom ritam sekcijom, Vafunkoolersi su rado viđena pojava već desetak godina. Velika prednost njihovog nastupa je repertoar sastavljen od samih hitova, koji zaista svakoga mogu natjerati na ples. Tako je bilo i ovaj put u Q baru. Prisutni su najviše “odvalili” na stare disco hitove Diane Ross, Donne Summer, Bee Geesa i drugih.
Osim u Q baru, tijesno je bilo i na drugim noćnim lokacijama u gradu, prvenstveno u Maraschino baru i City clubu Forum, gdje je atmosfera podsjećala na mravinjak. Nakon viđenoga, može se slobodno zaključiti da Zadrani lagano ali sigurno prihvaćaju amerikanizirane običaje. Nakon Noći vještica, pitamo se što je sljedeće.
Noć vještica ili Halloween (Hallowe’en) zapravo je skraćenica od All Hallow’s Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Stari Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.