Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbog neradnog dana beba ne može na operaciju u Austriju

31.10.2011. 23:00
Zbog neradnog dana beba  ne može na operaciju u Austriju


Otac novorođenčeta uputio javni apel ministru zdravstva da mu pomogne u rješavanju procedure koja koči odlazak njegova prvorođenčeta na nužnu operaciju srčane aorte u austrijski Linz. Ministar Milinović odazvao se, informirao o slučaju i poručio roditeljima da im je dijete stabilno i u sigurnim rukama


Jure Karamarko, otac malog Lovre, dječačića rođenog u zadarskom rodilištu prije tri dana s disekcijom luka aorte, poslao je apel ministru zdravstva Darku Milinoviću u kojemu ga moli da pošalje liječnika u KBC Rebro kako bi mu dijete na vrijeme otputovalo na operaciju u austrijsku kliniku Linz. Ocu je rečeno kako zdravstvene probleme koje njegovo prvorođenče ima trenutačno mogu riješiti jedino austrijski specijalisti. Budući da je danas bio neradni dan, 25-godišnjem ocu, kako on sam tvrdi, liječnici su rekli da se mora strpjeti do srijede jer da nema tko donijeti odluku o operaciji.
Zbog neradnog dana ne može do dokumenata
– Gospodine Milinoviću, molim vas, pošaljite odmah svoje doktore na Rebro neka pregledaju moje dijete i donesu važne odluke koje trebaju donijeti, jer jučer sam ga držao u naručju, a budem li čekao vas, vaše doktore, vaš sustav i vaš prvi radni dan pitanje je hoću li ikada više – napisao je u dramatičnoj poruci Karamarko koji je bio u svom domu u Zadru umjesto uz suprugu i dijete u zagrebačkoj bolnici.
– Ne razumijem ovaj naš sustav. Dijete mi je u teškom stanju, supruga Tanja pod tabletama, a ja ne mogu biti uz njih, već moram čekati da se sutra otvori Matični ured. Rekli su mi da moram podići matični list za dijete, a onda ga predati uz zahtjev za izdavanje putovnice. Pa riječ je o tek tri dana starom djetetu, a ne o kakvu kriminalcu koji će s dva kilograma kokaina pobjeći – rekao je očajni mladi otac naglašavajući kako se ne ljuti ni na koga konkretno, već na sustav čije je manjkavosti upravo on u svojoj nevolji otkrio i morao se suočiti s njima. Pojasnio je kako već tri dana ne spava otkako se dijete rodilo i kako su njega i njegovu suprugu Tanja liječnici obavijestili o zdravstvenom stanju djeteta. Ti isti liječnici u utorak na noć odlučili su malog Lovru i njegovu majku kolima Hitne medicinske pomoći odvesti u KBC Rebro. No dežurni liječnik koji je Lovru primio i pregledao otišao je iz smjene, a preuzela ga je druga liječnica koja je roditeljima, prema priči oca, rekla da do srijede ne mogu ništa poduzeti, jer je neradni dan.
– Rečeno nam je da operacija nije hitna. Ma da nije hitno, pa ne bi ga iz Zadra usred noći slali tamo – zaključuje zabrinuti otac napominjući kako se boji da bi odluka mogla biti donesena prekasno.
– Riječ je o slučaju kada naši liječnici ne mogu pružiti potrebnu pomoć pa se pacijent, u ovom slučaju novorođenče, upućuje u specijalizirane ustanove, ovisno o kakvom je zdravstvenom problemu riječ. O detaljima i konkretnom slučaju ja ne mogu govoriti bez pristanka roditelja, no mogu još samo reći da je stanje ovog novorođenčeta stabilno – rekao nam je Branko Dukić, voditelj Ginekološkog odjela Opće bolnice Zadar gdje je dijete rođeno, a reagirao je i prozvani ministar Milinović do kojega je apel zabrinutog i bespomoćnog oca, unatoč blagdanu, ipak  stigao.
Dijete ide na operaciju za dan, dva
– Odmah čim sam doznao za ovaj slučaj razgovarao sam s ravnateljem KBC Rebro koji mi je rekao da je novorođenče stabilno i da operacija nije hitna. Ona jest nužna i dijete će biti upućeno u Linz za dan, dva. Međutim, kako je danas blagdan, liječnica je ocu rekla neka se vrati sutra s dokumentima jer zbog neradnog dana danas neće ništa moći učiniti. Pritom je mislila na ostale institucije gdje mora prikupiti dokumente, a ne na liječnike. Za medicinsko osoblje nema neradnih dana i to je jasno – decidirano je kazao ministar Milinović napomenuvši još da bi u slučaju hitnosti reagirao krizni stožer Ministarstva zdravstva. Dodao je da mu je reakcija roditelja jasna jer je i sam roditelj, a mladim roditeljima je poručio da je njihovo dijete u sigurnim rukama te da ima svu potrebnu pomoć.