Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ladislav izlio more preko obale

Autor: Ante Vidović

31.10.2012. 23:00
Ladislav izlio more preko obale

Foto: Marin GOSPIĆ



Iako je riječ o normalnoj prirodnoj pojavi, ni stariji Zadrani ne sjećaju se ovakve poplave u posljednjih nekoliko desetljeća
Potopljene luke na prostoru cijele Zadarske županije, više od desetak vatrogasnih intervencija na spašavanju materijalne imovine od Paga do Pakoštana i kašnjenja u brodskom prometu – rezime je ciklone Ladislav, koja je u noći sa srijede na četvrtka donijela olujno jugo i podignula razinu mora. Iako je riječ o normalnoj prirodnoj pojavi, ni stariji Zadrani ne sjećaju se ovakve poplave u posljednjih nekoliko desetljeća.
Kod stare zgrade Kazališta lutaka olujno jugo tijekom noći iščupalo je stablo. Vatrogasci su u nekoliko navrata pozvani na intervenciju zbog poplave, od kojih jednu u Vruljici, a drugu u Diklu, u restoranu Taverna. Poplavljene su bile Jazine i Foša.
Nakon Ladislava Zadrani mogu odahnuti jer po prvim prognozama meteorologa slične poplave nije za očekivati u skorije vrijeme.
– Danas i sutra bit će sunčano, možda noću malo kiše. Nedjelja će već biti oblačna s kišom i jugom, ali znatno slabijima nego što su bili jučer. Studeni će biti dosta promjenjiv, s izmjenama južnih i sjevernih vjetrova, ali relativno topao, kaže meteorolog Duško Kraljev.
Kraljev ne isključuje mogućnost ponovnog podizanja razine mora uslijed kombinacije jakog juga i niskog tlaka, ali ne u tako bliskoj budućnosti. Zadranima i stanovnicima drugih dijelova Zadarske županije ostaje samo zbrojiti štete prouzrokovane plimnim valom.
S Premude stižu vijesti o nestaloj brodici iz luke. Osim u Zadru, vatrogasci su dobili dojave o poplavama u Novigradu, Pakoštanima, Biogradu, Turnju, Ninu i Pagu, gdje je bilo najteže stanje. Poplavljeni su bili i veliki dijelovi ceste Pag – Novalja.
I Sukošan se “probudio” pod velikom plimom. Ni najstariji Sukošanci ne sjećaju se ovakve plime, a najkritičnije je bilo u Starom selu, gdje su poplavili podrumi i stambeni objekti. Kroz kalete građani su se jedva provlačili, a mogli su proći jedino oni hrabriji osigurani visokim čizmama, jer se more dignulo više od metra.
U noći je vjetar je lomio grane i stabla, oštećivao automobile, izbacivao brodove i morsku travu na obalu zaselka Makarska.
– Ovakvu plimu ne pamtim više od 50 godina, govori 70-godišnji Niko Protić.
Šteta će biti prilično velika, no u ovom trenutku najvažnije je da nitko od mještana nije stradao.
– Znala je plima doći i do trga Gornja vrata, ali treba znati da je zbog nekoliko asfaltiranja prometnice sve podignuto od 60 do 70 centimetara, objašnjava Protić na Ruševcu, koji je sav pod vodom. (A. VIDOVIĆ, V. BRKIĆ)


 KASNILE LINIJE ZA OTOKE


Kasnile su i linije za otoke. Brod Lara je za Iž i Ravu kasnio sat vremena, krenuvši u devet umjesto u osam sati. Isti scenarij dogodio se i s katamaranom Mediteran za Sali i Zaglav. Zbog poplavljenih luka nije se vozilo na liniji Biograd – Tkon, a nije krenuo ni katamaran Silba s Ista.