Sedam milijuna naplaćeno iz imovine direktora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Država je naplatila prvi novac iz osobne imovine direktora i vlasnika poduzeća koja nisu plaćala svoje porezne obveze iako su imali novca za njihovo pokrivanje nego su ga prebacivali s računa jedne tvrtke na račun druge tvrtke ili na svoje privatne račune. Na taj način iz osobne imovine direktora i vlasnika dosad je naplaćeno nešto više od sedam milijuna kuna. Iako zasad nema službenih informacija o kojim je ljudima, ali i poduzećima riječ, a vjerojatno Porezna uprava neće ni izlaziti s takvim informacijama, prvi je to put da odgovorne osobe iz trgovačkih društva svojom imovinom plaćaju obveze državi jer su poduzeća namjerno doveli u situaciju da ne mogu platiti porez.

Izmjenama poreznog zakona Vlada je je direktore i vlasnike proglasila poreznim jamcima u tvrtkama koje vode i u slučaju da im dokaže zlouporaba, odnosno namjera da prebacuju novac i imovinu između povezanih društva, ili na osobne računa, Porezni zakon omogućuje naplatu iz njihove osobne imovine. Dosad je porezna uprava pokrenula 362 postupka u kojima vrijednost nenaplaćenih poreza doseže milijardu kuna, a doneseno je 165 rješenja u kojima se porezne jamce tereti za 248 milijuna kuna poreznog duga. Čini se da su u Poreznoj ozbiljno zagrizli za taj posao jer je samo prije tri tjedna bilo doneseno 129 rješenja na osnovu kojih Porezna uprava nastoji naplatiti ukupno 149 milijuna kuna.

Prednjače Split i Osijek

Uz to, Porezna uprava trenutno je za 162 slučaja došla do faze zapisnika, što je korak prije donošenja rješenja, i u tim zapisnicima vrijednost je poreznog duga 241 milijuna kuna. To znači da je u 327 slučajeva za koje je donijela ili rješenje ili zapisnik Porezna uprava namjerila naplatiti 489 milijuna kuna iz imovine direktora i vlasnika poduzeća. Nije sigurno da će baš cijeli iznos duga i uspjeti naplatiti, ali zasad su kod 124 porezna jamca pronašli imovinu koju mogu teretiti i iz koje mogu naplatiti barem dio duga.

Što se tiče već naplaćenih sedam milijuna kuna poreza najveći dio otpada na poreznike iz Splita koji su naplatitli 4,3 milijuna kuna, te na one iz Osijeka gdje je iz imovine direktora naplaćeno 2,46 milijuna kuna.

Prokazani dužnici

Objava liste dužnika poreznim je vlastima dosad donijela gotovo 148 milijuna kuna, od čega 81,5 milijun kuna otpada na 769 poduzetnika koji su u potpunosti otplatili svoj dug i skinuti su s liste. Dug koji su poreznici naplatili od dužnika s liste za 24 milijuna kuna veći je od iznosa što su ga prokazani dužnici uplatili prije tri tjedna i može, primjerice pokriti jedan mjesečni izdatak za naknade nezaposlenima ili dječji doplatak za koji država mjesečno treba oko 138 milijuna kuna.

Porezna paralelno provodi i uredbu kojom je zabranjena isplata plaća bez doprinosa i zasad je na taj način ubrala stotine milijuna kuna, ali posljednji podaci pokazuju da se situacija raščistila na način da svakog mjeseca oko 27 tisuća poduzeća ne može preko računa u banci isplatiti plaće za oko 85 tisuća svojih radnika jer ne plaćaju doprinose. Koliki tih radnika dobije plaće na ruke ne zna se, ali u predstojećim mjesecima će se, na osnovu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, biti poznata i sudbina tih poduzeća i radnika.

 OSOBNA IMOVINA NA POREZNIČKOM BUBNJU

pokrenuto postupaka: 362 (milijardu kuna)

pred rješenjem (faza zapisnika): 162 (241 milijuna kuna)

izdano rješenja: 165 (248 milijuna kuna)

zasad naplaćeno: nešto više od 7 milijuna kuna (Split 4,3, Osijek 2,46)

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno