Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sustavna skrb za obitelji civilnih stradalnika Domovinskog rata

Autor: Hana Radulić

31.10.2012. 23:00
Sustavna skrb za obitelji civilnih stradalnika Domovinskog rata

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Unatoč krizi na sve načine nastojimo pomoći svojim članovima, kaže predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije Ljubica Krcić, ističući da Udruga uživa veliku pomoć i potporu Grada Zadra i Zadarske županije, dok je njihov rad u medijima premalo zastupljen


Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije i ove je godine tradicionalno uoči blagdana Svih svetih i Dušnoga dana svojim članovima, koji su u Domovinskom ratu ostali bez najbližih, osigurala cvjetne aranžmane i lampione.
Uvijek pri ruci
 Tako je obiteljima onih koji su dali živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku u srijedu u atriju Providurove palače, gdje je sjedište Udruge, podijeljeno 113 buketa cvijeća i svijeća, a dva cvjetna aranžmana položena su na masovnu grobnicu u Škabrnji i Biljanima Donjim.
Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije od svog osnivanja 1998. godine, u okviru svojih mogućnosti, vodi sustavnu skrb o civilnim ratnim stradalnicima, o čemu predsjednica Udruge Ljubica Krcić kaže:
– Unatoč krizi nastojimo pomoći svojim članovima, i makar simboličnim darom omogućiti im besplatne aranžmane i svijeće kako bi ih na blagdan mogli položiti na grobove najmilijih. Pri ruci smo im i u svim drugim prigodama obilježavanja sjećanja na poginule u Domovinskom ratu, ali i kad je riječ o drugim vidovima pomoći. Tako im nastojimo pomoći i u svim ostalim životnim situacijama i poteškoćama poput ostvarivanja stambenog statusa ili drugih prava u sustavu obrazovanja kao što su besplatni školski udžbenici, te zapošljavanja, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, pa sve do druženja i organiziranja susreta djece, kaže Ljubica Krcić, ističući da Udruga uživa veliku pomoć i potporu Grada Zadra i Zadarske županije, dok je njihov rad u medijima premalo zastupljen.
Popis poginule djece
Kao pozitivan pomak Krcić navodi da je Udruga konačno stavljena pod nadležnost Ministarstva branitelja, te se nada kako će se njenim problemima odsad posvetiti veća pozornost i na državnoj razini.
– Ovih dana napravit će se konačno popis poginule djece na zadarskom području, zahvaljujući, među ostalim, pomoći Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra i njegovog ravnatelja Ante Nazora. Mi smo udruga s najtežim invalidima od kojih su neki teško ranjeni kao djeca, kaže još Ljubica Krcić, ističući da Udruga trenutačno broji 1.167 članova. Tijekom rata i srpske agresije u Zadru je poginulo više od 400 civila i 21 dijete, a ranjeno je 140 odraslih Zadrana i 62 djece, od kojih mnogi i danas žive s teškim posljedicama ranjavanja i invaliditetom. Inače, u Hrvatskoj postoji deset županijskih udruga koje brinu o civilnim žrtvama rata i koje su objedinjene u Zajednici udruga.