Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tužiteljstvo traži da se bivšim direktorima “Kožare” sudi kao ratnim profiterima!

Autor: Minja Gugić

31.10.2012. 23:00
Tužiteljstvo traži da se bivšim direktorima “Kožare” sudi kao ratnim profiterima!


Nekada ugledni i uspješni zadarski gospodarstvenici, danas umirovljenici, sjeli su u srijedu na optuženičku klupu Općinskoga suda u Zadru pred sutkinju Danijelu Poljak Zubčić kako bi odgovarali za kaznena djela “zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju kojima su sebi priskrbili protupravnu imovinsku korist”, a cijela se priča dogodila prije punih 17 godina.
Radi se o Josi Štulini, tada generalnom direktoru nekadašnjeg poduzeća za proizvodnju kože “Zadar”, potom Frani Zvonimiru Negru koji je tada obavljao dužnost financijskog direktora tog poduzeća, a danas je još uvijek stečajni upravitelj niza zadarskih firmi, Mladenu Paleki, tehničkom direktoru “Kožare” te Berislavu Crnošiji koji je u to vrijeme bio komercijalni direktor.
Rasprava je u srijedu odgođena jer se nije pojavio optuženi Crnošija koji je, kako se moglo čuti, doživio moždani udar. Naime, njegov je odvjetnik Franko Kotlar kao dokaz sudu priložio liječničku dokumentaciju te je rasprava odgođena kako bi se psihijatrijskim vještačenjem utvrdila njegova raspravna sposobnost.
Ivica Mihovilčević, odvjetnik prvooptuženog Jose Štuline, uložio je potom prigovor smatrajući kako je u cijelom ovom slučaju nastupila relativna zastara jer je prošlo 17 godina i kazneni se postupak više ne može voditi.
– Optužba, naime, tereti prvooptuženog i ostale za točno određeno kazneno djelo činjenično i pravno opisano u optužnom aktu, a činjenični opis djela i ono što je tamo navedeno upućuje na “eventualne” nepravilnosti u samom poslovanju poduzeća. U ovom se slučaju ne bi radilo o nekom kaznenom djelu u pretvorbi i privatizaciji jer se to okrivljenicima ne stavlja na teret – diktirao je u sudski zapisnik odvjetnik Mihovilčević, dok tužiteljstvo koje u ovom slučaju zastupa Zrinka Božin Zrilić smatra kako nije nastupila zastara jer bi “u suprotnom sud nastupio suprotno Zakonu o kaznenom postupku”.
– U konkretnom predmetu radi se o kaznenim djelima obuhvaćenim kaznenim zakonom o ratnom profiterstvu jer su kaznena djela počinjena u vremenu Domovinskog rata i mirne reintegracije – zaključila je tužiteljica.
Po optužnom prijedlogu čelni ljudi nekadašnje zadarske “Kožare” se terete da su od 26. lipnja 1995. godine, pa do 21. siječnja 1996. godine, u cilju da izbjegnu djelomično plaćanje poreza na plaće i doprinose iz plaća, radili dvostruki obračun prikrivajući stvarne isplate za neto plaće. Stavlja im se na teret i da su početkom rujna prije 17 godina “s ciljem da se njihovo poduzeće nepripadno okoristi, sastavili aneks elaborata o autonomnoj pretvorbi njihovog pogona za štavljenje kože u Gračacu pa je ukupna vrijednost kože koja je početkom kolovoza 1995. godine dovezena iz gračačkog pogona u zadarsko poduzeće iznosila više od prikazane.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU